Не трябва да се нагнетява напрежение, спекулация е, че заради

...
Не трябва да се нагнетява напрежение, спекулация е, че заради
Коментари Харесай

Проф. Начев: 40% от парите за здраве са от джоба на пациента, при 22% в Европа

Не би трябвало да се нагнетява напрежение, нечиста сделка е, че поради задълженията в НЗОК се отхвърля лекуване. Бюджетът на Касата в никакъв случай не е стигал. Това съобщи шефът на болница " Света Екатерина " проф. доктор Генчо Начев в студиото на " Денят стартира ".

проф. доктор Генчо Начев: Здравен туризъм има на всички места, има правила за него, най-малко в тази област и у нас има правила. Касата финансира лекувания, единствено в случай че в България няма еднакво. Друг е въпросът обаче със незабавните случаи. Получава се по този начин, че дадени случаи се завоалират като незабавни.
Каквито и пари да се наливат, в случай че не се промени моделът на финансиране, това ще продължи. Не се трансформират нито надзор, нито наказания. Санкцията би трябвало да е преустановяване на контракта, отнемане от право на специалността, а не санкции по 500 лева, прикани Начев.

На първо място пациентът би трябвало да взе участие във финансирането, т.е. да има съфинансиране. Това има три резултата - надзорен, образователен, както и се основава ниша за развиването на здравно-осигурителни фондове. Това са първите стъпки за демонополизация на касата, то не може да стане с вълшебна пръчка, съобщи той и даде за образец, че това се споделя и от СЗО и Европейската комисия.

В момента 40% от парите за здраве идват от джоба на пациента, при 20-22% в Европа. В момента обществената тежест е по-голяма, в сравнение с би могло да бъде по-късно. Ако желаеме да сме обществена страна, може да се направи Здравен фонд, по този начин както има енергийни помощи. И ще излезе два пъти по-евтино, в сравнение с е в този момент, разяснява шефът на болница " Света Екатерина ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР