Не трябва да подкопаваме доверието в сдържащата сила на НАТО.

...
Не трябва да подкопаваме доверието в сдържащата сила на НАТО.
Коментари Харесай

Столтенберг: Не трябва да подкопаваме доверието в сдържащата сила на НАТО

" Не би трябвало да подкопаваме доверието в сдържащата мощ на НАТО ". Така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг отговори на въпрос, обвързван с думите на някогашния американски президент Доналд Тръмп, че би насърчил Русия да нападне страни от Пакта, в случай че не си заплащат за защита. Столтенберг даде обаче да се разбере, че приема рецензията във връзка с разноските.

Столтенберг разясни, че става дума освен за доверието в вложенията, само че и в връзката сред сътрудниците, по тази причина не би трябвало да се оставя място за неправилни послания. На брифинг преди утрешната среща на министрите на защитата на Алианса той акцентира.

" Всяко съмнение, че няма да се защитим един различен, подкопава сигурността на всички нас, покачва риска. Затова е доста значимо както на дейности, по този начин и на думи да излъчваме задоволително ясно посланието, че стоим зад уговорките си да пазиме всички съдружници ".

" Съединените щати постоянно са водели борбите си със съдружници и това ги е предписание по-силни - от Корейската война до Афганистан ", акцентира Столтенберг и напомни, че член 5 е задействан само след офанзивата на 11-и септември. Той обаче призна, че рецензиите на някогашния президент Тръмп имат известно съображение.

" Критиките, които чуваме, не са главно към НАТО, а за съдружниците от Пакта, че не харчат задоволително. И това е основателно и е отправяно като обръщение от редица американски администрации - че съдружниците от Европа и Канада би трябвало да вършат повече разноски, тъй като няма заслужено разделяне на товара. Добрата вест е, че съдружниците от НАТО вършат тъкмо това ".

Столтенберг заяви, че чака 18 страни членки да доближат задачата от 2 на 100 разноски за защита тази година. Миналата година съдружниците от Европа и Канада са повишили разноските с 11 на 100, а от 2014 година след поетия ангажимент за тяхното нарастване, са заделили над 600 милиарда $ за задачата.

По-рано заместител генералният секретар на Алианса Мирча Джоана съобщи пред подкомисията по защита в Европарламента, че нито Русия, нито Украйна са способни на огромен пробив в сраженията. Според него НАТО може да помогне за поддръжката на коридора за експорт на украинско зърно в Черно море около крайбрежията на България и Румъния.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР