Не тръгна делото за ваксините срещу бившия здравен министър Петър

...
Не тръгна делото за ваксините срещу бившия здравен министър Петър
Коментари Харесай

Неуспешен е първият опит за старт по делото за ваксините срещу Петър Москов

Не потегли делото за имунизациите против някогашния здравен министър Петър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 година в София. Петър... към профила. Следващото съвещание е планувано за 18 юни от 10:00 часа. Причина за това стана неналичието на задоволително време за подготовка по делото от страна на отбраната. Обемът на материалите по делото е 150 тома и юристите не са съумели да се срещнат с тях в дадените периоди, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Петър Москов е упрекнат за това, че през 2015 година, в качеството си министър на опазването на здравето не е извършил служебните си отговорности, като е приел подаяние от турското Министерство на здравеопазването 100 000 дози ваксина за деца „ Пентаксим - 0.5 мл. “ и 100 000 дози ваксина за „ Хепатит Б “ – „ Еувакс Б “, които не са позволени за приложимост на територията на България. От дейностите на Москов са настъпили нездравословни последствия за Министерството на здравеопазването от веществен темперамент в размер на 325 233,87 лева, и неимуществени вреди, изразяващи се в основаване на съмнение в престижа на здравното министерство за реализиране на ефикасен надзор по отношение на упражняваната лекарствена политика и съмнение у жителите за активността по имунизиране на деца.

Според магистратите е налице спънка за предоставяне на ход на делото, защото не са постоянно призовани двете ощетени юридически лица. Това са Министерство на здравеопазването, което е независимо юридическо лице и комерсиално сдружение, което е независим юридически индивид.

Петър Москов се яви персонални в правосъдната зала на Специализирания съд. Защитата изясни, че спънка за предоставяне на ход на делото е нелегално, поради присъединяване на прокурор Емил Петров в самото съвещание, който е бил командирован от основния прокурор. В началото на съвещанието през днешния ден отстраниха от зала Валя Ахчиева като очевидец по искане на единия от юристите на Москов.
6
Според държавното обвиняване времето за започване с материалите по делото е било задоволително, защото е имало период от 20 работни дни.

Пред публицисти Москов изясни, че не съжалява за случилото се и истината ще е в публичен от здравен интерес.

Припомняме, че през март тази година Софийската градска прокуратура внесе в спецсъда обвинителния акт против някогашния министър на опазването на здравето и заместника му по отношение на имунизациите „ Пентаксим “, „ Еувакс Б “ и „ Тетадиф”.
6

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР