Не търсете игла в купа сено. Просто купете сеното! Това

...
Не търсете игла в купа сено. Просто купете сеното! Това
Коментари Харесай

Господството на Big Tech нарушава логиката на пасивнoто инвестиране

" Не търсете игла в купа сено. Просто купете сеното! " Това написа Джак Богъл, който основа Vanguard Asset Management през 1975 година и вкарва индексните вложения на всеобщия пазар. Следващите десетилетия потвърждават, че в действителност е бил прав. " Пасивните " тактики, които наблюдават пазарните показатели, вместо да се пробват да ги победят, в този момент ръководят близо една трета от активите, притежавани от световните взаимни фондове. Тъй като борсовият показател съгласно размера на компанията е единствено междинната стойност на представянето на главните притежатели на акции, за вложителите е невероятно да го победят като цялост. В дълготраен проект даже професионалните фондови мениджъри не могат да го създадат.И въпреки всичко днешната купа сено е станала извънредно тежка. От началото на годината седемте най-големи корпоративни колоса в Америка - Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia и Tesla - оставиха останалата част от борсата зад тила си. Зашеметени от AI оптимизма, вложителите са повишили комбинираната стойност на тези компании с 69%, доста по-голямо нарастване от това, следено при по-широките показатели. " Великолепната седморка " в този момент съставлява 29% от пазарната стойност на S&P 500 и цели 61% от Nasdaq 100 по отношение на надлежно 20% и 53% при започване на годината.

" Не търсете игла в купа сено. Просто купете сеното! " Това написа Джак Богъл, който основа Vanguard Asset Management през 1975 година и вкарва индексните вложения на всеобщия пазар. Следващите десетилетия потвърждават, че в действителност е бил прав. " Пасивните " тактики, които наблюдават пазарните показатели, вместо да се пробват да ги победят, в този момент ръководят близо една трета от активите, притежавани от световните взаимни фондове. Тъй като борсовият показател съгласно размера на компанията е единствено междинната стойност на представянето на главните притежатели на акции, за вложителите е невероятно да го победят като цялост. В дълготраен проект даже професионалните фондови мениджъри не могат да го създадат.

И въпреки всичко днешната купа сено е станала извънредно тежка. От началото на годината седемте най-големи корпоративни колоса в Америка - Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia и Tesla - оставиха останалата част от борсата зад тила си. Зашеметени от AI оптимизма, вложителите са повишили комбинираната стойност на тези компании с 69%, доста по-голямо нарастване от това, следено при по-широките показатели. " Великолепната седморка " в този момент съставлява 29% от пазарната стойност на S&P 500 и цели 61% от Nasdaq 100 по отношение на надлежно 20% и 53% при започване на годината.

Това слага вложителите в показатели в затруднено състояние. От една страна, притежаването на акции, които са се справили толкоз добре, че преобладават в портфолиото ви, е прелестен проблем. От друга страна, е някак неловко. В края на краищата част от привлекателността на логиката " купувай купа сено " се крие в изгодите от диверсификацията за понижаване на риска. Сега обаче пазаруването на Nasdaq 100 наподобява по-малко като разпространяване на залозите и доста повече като слагане на залози върху няколко горещи компании, чиито цени към този момент са скочили. Една хипотетично пасивна тактика за вложения се е трансформирала в неловко сходство на деен асортимент на акции.

Поради това Nasdaq взема ограничения, с цел да облекчи неудобството. Както отбелязва Камерън Лилжа, който ръководи индексните интервенции на компанията, Nasdaq 100 е с " модифицирана пазарна капитализация ". Това значи, че тежестите, присвоени на акциите на компаниите, нормално са пропорционални на общата им пазарна стойност, само че тези на най-големите компании могат да бъдат понижени, в случай че съставляват прекомерно огромна част от показателя.
Реклама
Конкретно, в случай че комбинираната тежест на акциите, които съставляват повече от 4.5% от показателя, надвишава 48%, както е сега, методологията на Nasdaq предписва " особено преразпределение ", с цел да го понижи на 40%. Това е основано, споделя господин Лилжа, с цел да се подсигурява, че фондовете, които наблюдават показателя, подхождат на регулаторните правила за диверсификация. И по този начин, от 24 юли Nasdaq понижи въздействието на седемте си най-големи компании (и, назад, усили това на останалите 93).

Резултатът е един по-балансиран показател, само че също по този начин ще повдигне и някои сложни въпроси за това какъв брой пасивно в действителност е " пасивното вложение ". Най-големият фонд, проследяващ Nasdaq 100 - qqq Trust на Invesco, влага повече от 200 милиарда $ (приблизително колкото е цената на Netflix, 14-ата по величина компания в индекса). След преразпределението той ще би трябвало бързо да продаде огромни количества акции в най-големите си позиции и да купи повече от по-дребните. Трудно е да се твърди, че това е просто следване на пазара, а не на ръба на въздействие върху него.

Необходимостта от възобновяване на салдото също акцентира рецензия към вложението в показатели: че това в действителност е форма на игра на инерция. Влагането на пари във фонд, който ги разпределя съгласно пазарната стойност на компаниите, наложително значи закупуване на повече от акциите, които са се показали добре. Обратно, съхраняването на пари в подобен фонд значи да не се прибират облагите от по-добре представилите се, а да продължите да ги държите, до момента в който те стават по-големи. Дори в случай че преследването на спечелили постоянно е доходоносна тактика, тя не е напълно пасивна.

Междувременно, до момента в който фондовият пазар на Америка става все по-концентриран, някои виждат опция. На 13 юли Invesco разгласи фонд с " равни тегла " в Nasdaq 100, като влага 1% от активите си във всеки от съставените елементи на показателя. Този тип тактика ще се хареса основно на частни вложители, които, за разлика от професионалните мениджъри на фондове, могат да си разрешат да бъдат " показател агностици ", споделя Крис Мелър, един от тези, които следят старта на фонда. Тази година триумфът на най-големите компании би оставил вложителите в подобен фонд малко обратно. Но трендовете като тази от време на време се обръщат - както стана през 2022 година, когато колосите се сринаха (вижте графиката). Г-н Мелър допуска, че новият фонд може да събере 10 % от активите на общоприетия му аналог. И най-малко неговите админи ще продължат да печелят.
Реклама Свързани публикации Инвестициите, които победиха инфлацията 7 юли 2023, 12:56 Все повече обичайни финансови компании желаят да са част от криптосвета 22 юни 2023, 11:27 Nvidia не е единствената, която печели от " златната тресчица " на изкуствения разсъдък 9 юни 2023, 06:49 Технологичните акции са избавление за търсещите облага вложители 1 юни 2023, 10:47

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР