Не смятам, че електронното гласуване е задължително. Много често технократите

...
Не смятам, че електронното гласуване е задължително. Много често технократите
Коментари Харесай

Доброслав Димитров, БАСКОМ: Не смятам, че електронното гласуване е задължително

Не считам, че електронното гласоподаване е наложително. Много постоянно технократите считат, че имат софтуерно решение за всеки проблем. Гласуването не е софтуерен проблем. Това сподели изпълнителният шеф на Българската асоциация на софтуерните компании Доброслав Димитров в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус " .

По думите му гласуването онлайн и по телефона е допустимо – по същия метод, по който можем и да банкираме. " Този проблем е решен от дълго време и няма драма в това. България е на международно равнище като ІТ дестинация. Цифровизирали сме и сме създавали извънредно комплицирани решения за целия свят. Тук не е въпросът дали е допустимо или невероятно, а дали това е добра или неприятна концепция ", съобщи Димитров.

Проблемът съгласно него е в това дали обществото ни е готово да вкара подобен вид гласоподаване поради неприкосновеността и тайната на вота.

" Ние като общество би трябвало да си зададем въпроса можем ли да си позволим подобен тип гласоподаване. Въвеждането на така наречен тъмна стаичка има за цел човек да бъде самичък със себе си, когато гласоподава. Исторически има доста образци и проблеми за следен избор, за принудително установяване по какъв начин един човек да гласоподава или да не гласоподава. Гласуването по принцип е публичен, не софтуерен проблем ", акцентира Доброслав Димитров.

Въвеждането на онлайн гласоподаване съгласно него би задълбочило проблемите с купения и следен избор. " Проблемът е от напълно друго естество. Той не е български, той е международен. И гласуването по пощата, каквото има в Германия и в Съединени американски щати, не е добра концепция. В половината щати не се желае персонална карта, когато се влиза в секция и се гласоподава. Това са все неща, които не наподобяват като добра концепция в едно доста огромно общество, където доста елементарно в някакъв миг вотът може да бъде сменен. Това е прекомерно значима активност, с цел да бъде приравнена с лайкове във " Facebook ", безапелационен бе изпълнителният шеф на БАСКОМ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР