Кметът на Община Благоевград и председателят на Общински съвет –

...
</TD
>Кметът на Община Благоевград и председателят на Общински съвет –
Коментари Харесай

Какво предстои да се случи с автогарата в Благоевград: Говорят кметът Байкушев и председателят на Общинския съвет Тасков

Кметът на Община Благоевград и ръководителят на Общински съвет – Благоевград са сюрпризирани от Това стана ясно от мненията им пред публицистите, направени директно измежду провелото се гласоподаване, съобщи кореспондент на Blagoevgrad24.bg .

Кметът съобщи, че по-късно решение за вложителя няма да има тласък да влага, а Общината губи съществени доходи.

" Всъщност, истината е, че при приватизацията на земята, за благополучие тя е останала благосъстоятелност на общината, което не значи, че общината има автогара. Автогара има частния притежател. И в действителност ние в този момент можеше да осъществяваме доход и имаме в кавички един вманиачен човек, който е подготвен да влага, с цел да имаме съвременна автогара, каквато много градове нямат, много нямат и автогари, което е и обикновено, тъй като метода, по който пътуват хората се промени. Сега се постави пречка на тази опция. Така са решили общинските съветници “, сподели.

Кметът на Благоевград уточни, че действително общината няма опция, а и стои въпроса за какво да го прави в случай, че автогарата е частна.

" Да имаш опцията да подържа едни 6 дка единствено - да ги асфалтираме, тъй като това не е правено от 30 години, ще коства няколкостотин хиляди лева. Да създадем съвременна система за достъп с камери, с осветяване, с преграда отиваме на 1 млн. И да го вършим за какво? Тя активността по този начин или другояче е губеща. Този частен притежател има повсеместен затворен цикъл, тъй като се занимава с градски и междуселищен превоз и автогарата в действителност е част от целия бизнес модел. Абсолютна нечиста сделка и операция на хората е, че тъй като автогарата в Банско или Разлог е изчезнала, по тази причина и благоевградската щяла да изчезне. Тя може да изчезне, само че не общината е поръчител за това. Ако се огледа закона за пътническите транспорти, то на никое място там не написа, че общината е длъжна да обезпечава, основава и да е оператор на автогара “, означи той.

сподели, че не знае по какъв начин да пояснява днешното решение на Общински съвет и дали това ще даде знак, че има ли вложител – постоянно ще има подозрение към него.

" Ако успеем да доведем външен вложител, то не мисля, че Общински съвет ще спъва това, само че се даде знак, че политиканстването вътре сред нас в действителност пречи да забележим положителните благоприятни условия. От нас не се искаше нищо, искаше се да дадем опция, против която да осъществяваме добър доход – нещо, което за в този момент е изтървано “, добави кметът в умозаключение.

Председателят на Общински съвет – Благоевград от своя страна сподели, че е сюрпризиран от решението на своите сътрудници. От думите му стана ясно, че персонално той е очаквал предлагането да бъде признато, изключително откакто вложителят Марио Богданов и кметът са показали своите позиции от трибуната на локалния парламент.

" Очевидно е, че в залата имаше хора, които не одобриха тези причини. Оттук насетне Правилникът на Общински съвет планува, че сходно предложение може да бъде прегледано най-рано след три месеца от постановяване на това решение. Лично аз доста се надявам, че с решението си през днешния ден не сме обидили вложителя, тъй като той доста ясно сподели в изявлението си пред съветниците, че това не му е непременно. Общински съвет би трябвало да вземе решението дали желае нова и съвременна автогара, съчетана със сериозен доход за общинската хазна, или не. Факт е, че през днешния ден в зала липсваха доста хора и може би това е повода предлагането да не бъде признато, защото в случай че извадим всички, които отсъстват, общо взето хората, които биха подкрепили това предложение са над 30. Аз доста се надавам това да не е окончателното решение на Общински съвет по този въпрос “, добави той.

също разяснява, че действителността е такава, че общината няма по какъв начин да влага средства във въпросните над 5 дка.

" Цялата нечиста сделка, която течеше през последните седмици и която сътвори усещане, че общината продава някакъв имот, в действителност ние продаваме земята под съществуващата автогара и единствения, който може да я закупи е притежателя на автогарата. Никой различен не може да го направи. Остана недоумение. Надявам се, че това няма да е неприятен знак към всички хора, които желаят да влагат в нашия град “, прибави той в края на своя коментар по тематиката.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР