Не сладкиш, а истинско кулинарно чудо, как да не го

...
Не сладкиш, а истинско кулинарно чудо, как да не го
Коментари Харесай

Френски сладкиш Mervelleux

Не сладкиш, а същинско кулинарно знамение, по какъв начин да не го опита човек?

Необходими Продукти

● захар - 100 г кристална
● белтъци - 4 бр. (100 г) студени
● пудра захар - 100 г
● сол - 1 щипка
● лимонен сок - 2 до 3 капки
● ванилия - 1 ч.л. дестилат

ЗА ШОКОЛАДОВИЯ ПЪЛНЕЖ


● сметана - 500 мл, висок %, студена
● шоколад - 300 г за размразяване
● шоколад - 200 г, настърган

Начин на подготвяне

Фурна - 90 до 100 градуса

Приготвяме плоска тава, покрита с хартия за печене.

В купата на миксера се изсипват белтъците, прибавя се щипката сол. Разбиват се до разпенване и се прибавя 1/3 от кристалната захар, разрушава се на висока скорост на миксера.

Добавя се и другата трета от захарта и се разрушава за 1 мин, също на висока скорост, прибавя се ванилията, и останалата захар се прибавя и разрушава за 3 мин. Белтъчният меренг би трябвало да е мощно стегнат.

Сваля се от миксера и през цедилка се прибавя пудрата захар. Разбърква се с шпатула до цялостното ѝ асимилиране. Процесът прилича разбъркването на сместа за френски макарони - с въртеливо придвижване на шпатулата и леко смачкване на меренга.

Сместа се слага в пош с елементарен необятен накрайник и се шприцоват плоски кръгчета към 5-6 см. Шприцоването е единствено в една посока, като серпантина.

Пече се на 90 до 100 градуса за към 100- 150 мин., или до момента в който целувките могат елементарно да се отлепят от хартията и при почукване издават мощно кух тон. Оставят се във фурната до цялостното им изстиване.

На водна баня се стопява шоколадът. Оставя се настрани.

Сметаната се разрушава до меки върхове, само че и да е стегната. При разтопения шоколад се прибавят 2 огромни супени лъжици сметана, разбърква се и сместа се връща при главната сметана. Разбърква се с телена бъркалка до хомогенна примес. Получава се мек тънък шоколадово-сметанов мус.

От фурната се изваждат белтъчните черупки. Останалия шоколад се настъргва на най-едрото ренде. Оставя се настрани, той е за потапяне на топката-целувка.

Взимат се по две белтъчни черупки, върху едната се слага шоколадово-сметанов крем с ч.л., похлупва се с другата черупка и доста деликатно и леко се притискат.

Върху черупките се нанася крем, който се разпределя на всички места с дребната шпатула, като се изключи основата им. Всяка топка-целувка се потопява в шоколадовите стружки, овалва се от всички страни.

Целувките се съхраняват на студено.

Френският сладкиш Mervelleux е страховит!

Инфо: MasterChef J. Mielle

Забележка: Mervelleux в превод на български език значи прелестен или по свободен превод е Удивителна дребна торта. Това е в действителност изумителен сладкиш. Целувката остава мощно хрупкава завита във тънък шоколадов мус.

За първи път го подготвям и направих малко по-големи целувките, което е моя неточност. Добре е да са с прецизен размер, към 5 см всяка черупка.

Сервира се мощно леден.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР