Не се справихме, защото има недоверие в обществото. Така служебният

...
Не се справихме, защото има недоверие в обществото. Така служебният
Коментари Харесай

Денков: ``Не се справихме с ваксинацията на учителите``. Недоверие провалило кампанията |

" Не се справихме, тъй като има съмнение в обществото. " Така служебният министър на образованието проф. Николай Денков отговори на въпроса за какво не е реализирана задачата за 70% имунизирани против COVID-19 учители към началото на образователната година в изявление за bTV.

.

" Не се справихме, тъй като има съмнение в обществото. Това е явно за всеки. Направихме акция. Аз самият неведнъж, всеки комфортен случай употребявам, с цел да кажа: " Ваксинирайте се! Това избавя животи ". За страдание, има хора, които приказват други неща ", сподели министър Денков. Той предлага освен учителите, а и децата да се имунизират.

Учебната година стартира на следващия ден присъствено на всички места при условие децата да стоят на разстояние едно от друго, родителите също да бъдат на обособени за задачата места. Оттам нататък шефът на учебното заведение е виновен за организацията на пропускателния режим, в това число за това дали ще се мери телесната температура на входа; дали ще има прегледи на децата; дали ще се употребяват UV лампи и в случай че да, какви.

" UV лампите, пречиствателите на въздуха не са отхвърлени, само че диалозите с специалистите демонстрират, че с цел да бъдат в действителност доста ефикасни, би трябвало да бъдат от доста висок клас ", предизвести Денков.

Проследяването на заболеваемостта измежду учителите и учениците ще се прави на база съглашение, което следва да подпишат МОН и Министерство на здравеопазването. " Със свързването въз основата данни сред нашето министерство и здравното министерство ние до края на тази седмица ще имаме ясна картина какво е ситуацията в учебните заведения ", сподели Денков.

При нахлуване в тъмночервена зона () разновидностите са два. Здравният министър затваря всички просветителни институции се минава към електронно образование или се преценя обстановката учебно заведение по учебно заведение и на тази база се взема решение дали то да бъде или да не бъде затворено.

" Когато има експлицитна заповед на министъра на опазването на здравето, тя е с по-висок приоритет, ние ще би трябвало да затворим. Но в случай че ние имаме свободата, тогава няма да затваряме учебните заведения, в случай че съответно учебно заведение няма проблем ", увери служебният министър на образованието.

Инициирането на затваряне на учебно заведение ще е отговорност на педагогическия съвет. 

Тестове

Родителите ще имат опцията да изберат сред три типа проби и да заявят с кой от тях избират децата им да бъдат тествани.

" Има три типа проби в България, за двата сигурно знам, че са утвърдени, за третия не съм сигурен, върви полемика. Одобрението минава през здравните управляващи ", сподели Денков.

" Едните са така наречен близалки, които са на правилото на пуловете, т.е. от целия клас събирате близалките и ги слагате в един тест и ги проверявате дали има поде едно болно дете в класа. Ако има, се тестват самостоятелно всички. Тук има известни особености - част от родителите не са доста съгласни с този метод.

Другите са свързани с така наречен " плюнчени проби ". Всяко дете дава секрет от устата и оттова се гледа. Там е самостоятелно.

Третите са в нослето. Самото дете си бърка с клечката и по-късно се изследва ", добави той.

Масово тестване ще има всяка седмица, в случай че 90% от тях са съгласни на това.

Тестовете ще дават РЗИ.

Масов скрининг в учебните заведения в България няма по какъв начин да се случи в този момент, уточни министърът и изясни, че " това значи да се вземе единодушието на родителите да се вземе кръв от децата, с цел да се ревизира дали имат антитела ".

20 хиляди учители са декларирали, че желаят да бъдат тествани преди началото на образователната година, което ще се реализира с районните здравни инспекции.

Проблеми отвън Коронавирус

" През последните години имаме непрекъснато равнище на проблеми. 5% от децата не са обхванати и това продължава през последните 4 година без никакво изменение - счита Денков. - Отделно имаме доста висок % деца, които не си вземат изпитите - националното външно оценяване след 4-и и 7-и клас. 25% от учениците след НВО в 7. клас не са си взели изпита по български език и литература. 45% от децата не са си взели изпита по математика. (...) Това са децата в риск, тъй като то значи, че те не са подготвени да преминат в осми клас.

Не обичам да замазвам проблемите. Това би трябвало да бъде пределно ясно. Ние имаме сериозен проблем в нашата просветителна система. Той се обостри за част от децата към КОВИД, само че той не е зародил през вчерашния ден. Много дълго време образованието не беше приоритет. То към момента продължава да не бъде задоволително предпочитано в нашата система. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР