Не се подвеждайте по цифрата, ако тя ви изглежда голяма.

...
Не се подвеждайте по цифрата, ако тя ви изглежда голяма.
Коментари Харесай

34 българи хранят един чиновник, всичките ни струват по 300 млн на месец!

Не се подвеждайте по цифрата, в случай че тя ви наподобява огромна. Според статистиката на Евростат междинния % на администрацията по отношение на популацията е към 16 на 100. В България тя е 24%!

Забележете: през последните 15 години чиновническата войска у нас се е нараснала с към 21%. Което е скандално на фона на това, че всяка година сред 40 и 50 хиляди българи напущат страната.

И още нещо неуместно: В Европейска комисия и Евростат да няма прецизен брой на заетите в българската администрация! Няма!

Националният статистически институт оповестява при започване на 2021 година, че общо администрацията на изпълнителната власт е 98 797 души. С ангажимента, че не е посочен броят на служещите в армията и Министерство на вътрешните работи. С тях броят се доближава към 180 – 200 хиляди.

Според някои специалисти чиновническият уред у нас наброява над 250 000 индивида. Но даже да е пресилена тази цифра, отчайваща е сметката, че на всеки 34 българи (включително децата) се пада по един служител.

Да, има 3-4 страни в Европа, които малко преди нас – Норвегия, Дания, Финландия… Но всички те са в Топ 10 по най-голям стандарт на живот и явно могат да си го разрешат. Освен това там чиновникът е прислужник на жителите, а тук чиновника се държи с жителя както робовладелецът с тога. Не е пресилено.

Има обаче и други образец. В Япония администрацията е единствено 6% по отношение на популацията. В Сингапур е 5,2 на 100. Нещо да кажете?

И какво стана с така наречен електронно държавно управление, за което три мандата отговаряше вице-премиерът и член на управлението на ГЕРБ Томислав Дончев? Похарчени са към 2 млрд лв., по непотвърдени данни, само че електронните услуги са оскъдни.

В понеделник, точно на Никулден, в медиите нахлуха оплаквачи, в това число от синдикатите, които изреваха на умряло. Щял да скочи броя на безработните и да се натовари страната да им заплаща като отидат на трудовата борса. Направо смут! Клетите хорица, дето са привикнали да папкат от хазната и не са изкарали хляба най-малко на един човек.

Много от институциите у нас от дълго време са се трансформирали в хранилки за гласоподаавтели на ръководещата партия. Назначените, от които значително са безспорни „ калинки “, са негодни за заеманите позиции, само че по тази причина пък доста бързо се трансформират в цербери за жителите. Всеки българин може да опише най-малко 10 мрачни истории за конфликта си с чиновника.

Затова дано чиновниците от администрацията не се гневят – в случай че са толкоз качествени, за каквито се показват, няма да имат проблем на свободния пазар. Нека сами почнат да създават заплатите си.

Д-р Димитър Попкутуев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР