Не се подвеждайте по скромното име - това е уникален

...
Не се подвеждайте по скромното име - това е уникален
Коментари Харесай

Галет с кайсии

Не се подвеждайте по скромното име - това е неповторим сладкиш с богат усет, който ще завоюва особено място в сърцето ви

Необходими Продукти

Маслено тесто


● брашно - 175 г бяло
● сол - щипка
● захар - 12 г
● масло - 113 г (студено на кубчета)
● вода - от 1 до 3 с.л. ледена вода

Франджипан


● бадеми - 100 г смлени ( бадемово брашно)
● захар - 100 г кристал
● масло - 50 г стайна температура
● брашно - 1 с.л. бяло
● яйца - 1 бр.

Пълнеж


● кайсии - към 15 бр
● захар - 100 г
● лимончело - 50 мл
● бадеми - филирани, за поръска
● прясно мляко - за поръска (сметана),
● захар - за поръска

Начин на подготвяне

Фурна - 190-200 градуса;

Плоска тава покрита с хартия за печене.

В купа се изсипва брашното, захарта и солта, разбъркват се с телена бъркалка. Добавя се студеното масло на кубчета и с ръчен блендер или с пръстите на ръката сместа се довежда до трохи. Прибавя се лека-полека от ледената вода, с цел да направи заварка.

Не е належащо да се употребява цялото количество вода. Щом се оформи тесто, което може да се захване с ръка и да остави белег от пръстите, значи, че е готово. Завива се във фолио, оформя се на плочка и се оставя за 30-40 мин в ледник.

Франджипан

През това време се подготвя бадемов франджипан, като се смесват смлените бадеми и захарта и се слагат в миксер за тесто на мудна скорост. Това е миксерът с огромната перка на дъното. Добавя се маслото, разрушава се и се прибавя яйцето и се разрушава до паста. Изважда се от миксера, слага се в купа и се оставя в ледник до използването му.

В купа се смесват почистените от костилката и разполовени кайсии, захарта, лимончелото, разбъркват се. Покриват се и се оставят настрани.

Изважда се охладеното тесто и се разточва в кръг с диаметър към 30-32 см. Удобно е да се разточва върху хартия за печене и с нея да се придвижи в тавата.

Намазва се с франджипана, той е гъста паста и може да се употребява сервизен нож, като се оставят към 5 см от външните страни ненамазани, това ще е бордът на галета.

Върху него се подреждат кайсиите, една до друга половинките, поръсват се със захар, с цел да се получи малко карамелен резултат, и се поръсва с филиран бадем.

Затваря се деликатно бордът на тестото към центъра, като се сгъва като плисе.

Поставя се в тавата. Тестото се намазва чрез четка с малко прясно мляко или сметана.

Пече се на 190-200 градуса за към 30-40 минути.

След като е готово изпечен се оставя да се охлади за 15-20 минути в тавата, тъй като е доста нежен, по-късно се охлажда върху решетка. Поднася се с топка заквасена сметана.

Предлагам рецепта за Галет с кайсии, който може да се подготви и с други плодове - сливи, праскови. Разбира се, че е напълно допустимо да не се подготвя франджипан, тогава ще се получи по-беден на усет Галет с кайсии/праскови, сливи, като методът на направа на тестото си остава същ, по желание е.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР