Не се доверявайте на произволни източници в интернет относно здравето

...
Не се доверявайте на произволни източници в интернет относно здравето
Коментари Харесай

Д-р Атанас Богоев разкрива как да се справим с далекогледството

Не се доверявайте на случайни източници в интернет по отношение на здравето на вашите очи, моли младият доктор доктор Атанас Богоев, който специализира офталмология в Медицинския университет в София. Д-р Богоев е стартирал план, който цели да усъвършенства общата просвета на българите като нация за здравето на нашите очи. В изявлението си той изяснява, че далекогледството не е очно заболяване, а положение на окото.

- Д-р Богоев, смятате ли, че хората не са задоволително и добре осведомени по отношение на здравето на очите си? Затова ли стартирахте план за възстановяване на здравната ни просвета?
- Много от пациентите идват при нас с неверна информация както по отношение на профилактиката, по този начин и по отношение на лекуването на очните болести и положения. И тази информация главно я получават от интернет. Това ме накара да потърся каква информация, обвързвана със здравето на очите, има в интернет и попаднах на ужасни грешки, оповестени в разнообразни измислени уеб сайтове. Това съгласно мен е проблем, с който никой не се занимава.

Апелирам към следното: колкото и информация да има в интернет, не се доверявайте на случайни източници, в които написа какви ли не нелепости - да се капят капки от лоза в очите, да се капе мед в очите и какво ли не още. Повярвайте, в действителност има хора, които са си увредили зрението поради такива неща. Дори и единствено един пациент да предпазим от неверни стъпки и неверни дейности, да не му позволим да повреди зрението си, това е победа за нас.

Затова стартирах фейсбук страница “Очно здраве”. Започнах да обявявам поредност постове, ориентирани към очното здраве като след това това еволюира в блог. Там споделям публикации, които образоват популацията и пациентите по какъв начин да запазят очите си по-здрави. От друга страна - пациенти, които към този момент имат заболяване, могат да се осведомят, да открият професионална информация за личното си здраве. Последната публикация, която разгласих, е за далекогледството.

Далекогледството не е заболяване,

То е положение на окото, тип погрешно изкривяване на светлината. Окото не пречупва светлината вярно до един фокус, с цел да вижда ясно облиците. При далекогледството (хиперметропия) отдалечените облици наподобяват ясни, а околните обекти наподобяват замъглени.

- Какви са другите присъщи особености на това положение?
- Друга присъща специфичност на далекогледството е, че нормално е наследствено. Две са аргументите за хиперметропията. Едната е, че окото освен това положение е с по-къса от естествената дължина. Другата причина е, че роговицата - предната транспарантна част на окото, е прекомерно плоска. Като резултат от тези положения светлината не се концентрира идеално върху ретината, а малко зад нея. А това води до съответните признаци. Един от най-честите признаци е мъчно фокусиране върху близки обекти - когато четем книга или когато пишем с химикал. Друг присъщ признак е появяването на напрежение, на парене в очите, изключително след дълга работа. При далекогледство постоянно се появява ечемик по клепачите. Това е един от присъщите признаци при деца със прикрито или изявено некоригирано далекогледство. Често в нашата клиника идват пациенти във връзка постоянно появяване на ечемици и ние действително тогава откриваме далекогледство.

- Какво значи прикрито далекогледство и

Останалите въпроси за очното здраве, на които отговори Д-р Атанас Богоев, четете в най-полезния уебсайт zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР