Не само високата инфлация, но и неблагоприятните перспективи пред развитието

...
Не само високата инфлация, но и неблагоприятните перспективи пред развитието
Коментари Харесай

БАН очаква стагфлация у нас още тази годйна

Не единствено високата инфлация, само че и неподходящите вероятности пред развиването на бюджетните индикатори на страната мощно ще затруднят присъединението на България към еврозоната през 2024 година - това се показва в Годишния отчет за икономическото развиване и политики в страната на Института за стопански проучвания на Българска академия на науките.

При задълбочаване на военния спор в Украйна стагфлацията е изцяло вероятен сюжет за българската стопанска система през 2022 година, защото по-високите цени на енергийните запаси по едно и също време оскъпяват и вършат неконкурентно производството при стесняване на външните пазари, написа в отчета.

Очакванията на бизнеса също са в посока на намаление на икономическия напредък, утежняване на бизнес средата при по-ниски действителни фирмени доходи и растящи разноски.

 istock istock
Неблагоприятната наклонност, съгласно учените, се отнася и за конвергенцията към еврозоната като през предходната година България изостава от междинните темпове на напредък на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията за Европейски Съюз. Съпоставката с Румъния демонстрира, че 15 година след присъединението ни към Европейски Съюз Брутният вътрешен продукт на човек у нас изостава с 40 на 100 по отношение на румънския, което ни оставя трайно на последно място измежду останалите страни членки.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bg 
По тематаВъзможна ли е хиперинфлация у нас разноски стопанска система еврозона стагфлация Брутният вътрешен продукт Българска академия на науките .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР