Не само руският президент е заобиколен от богати бизнесмени, турският

...
Не само руският президент е заобиколен от богати бизнесмени, турският
Коментари Харесай

Великолепната петорка: кои са олигарсите на Ердоган?


Не единствено съветският президент е заобиколен от богати предприемачи, турският му сътрудник Ердоган също. Кои са членовете на " Великолепната петорка ", които съгласно опозицията получават милиарди от страната?

Руските олигарси закотвят първокласните си яхти по турските крайбрежия и желаят да влагат край Босфора, защото от експлоадирането на войната в Украйна насам са нежелани на Запад. Но самата Турция си има и задоволително лични олигарси, споделя опозицията в Анкара. Подобно на своя другар Владимир Путин, турският президент Ердоган се е заобиколил с пребогати бизнесмени, които против верността си към него получават преференциални държавни поръчки, написа " Райнише пост ".
Редакцията предлага
" Великолепната петорка " получава милиарди от страната

" Великолепната петорка ", както я дефинира опозицията в Турция, се занимава със строителството на летища, автомагистрали, мостове и язовири, само че привилегиите, с които се употребява, са ахилесовата пета на Ердоган преди изборите идната година. Опозицията счита да го нападна с обвинявания в непотизъм и корупция. Той си дава сметка за тази заплаха и по тази причина се пробва по юридически път да забрани на опозицията да приказва за " петорката ".

Турция е залята от проблеми., за година и половина лирата загуби над половината от цената си. Само за месец - от февруари до март - цените са нарастнали с 5,46 %, оповестява ARD. Повече от три милиона консуматори не могат да заплащат сметките си за ток и стоят на мрачно.

Според водача на опозицията Кемал Кълъчдароглу, до момента в който Ердоган се прави на стопански специалист, той в действителност е просто " касиер на петорката ", която играе за него същата роля, каквото и съветските олигарси за Путин.

Според Кълъчдароглу петорката включва Мехмет Дженгиз, Нихат Йоздемир, Джемал Кальонджу, Джелал Кологлу и Аднан Чеби, които в последните години са получили милиарди от държавaта - за построяването на друга инфраструктура, в това число автомагистрали и.

При това опасности за облагите на въпросните олигарси няма - в случай че приходите им не са задоволително, те могат да компенсират загубите си по линия на данъчните приходи. Ако да вземем за пример таксите от прекосяването по някой мост са под предстоящите, частните бизнесмени получават обезщетения от страната.

Quid pro quo: услуги против поддръжка

Предприемачите, които се радват на благосклонността на президента, са недосегаеми, споделят критиците. В черноморската провинция Ризе да вземем за пример план за каменоломна на един от околните до Ердоган олигарси бе натрапен макар съпротивата на локалното население. Според една организация на горските служащи огромните горски пожари в Южна Турция пък са избухнали заради това, че пространството под далекопроводите не е било оставено свободно в сходство с разпоредбите. Въпреки това за шефовете на компаниите, които са отговаряли за далекопроводите, последици нямаше. Те също са членове на " петорката ".

Благодарение на щедростта си по отношение на олигарсите Ердоган може да разчита на тяхната преданост. Според следствия на прокуратурата в Турция е през 2013-а година Ердоган е получил от приятелите си милиони, с които е изкупил вестниците и малките екрани на други доверени предприемачи и ги е насочил по " вярната " държавна линия.

" Петорката " към този момент се оглежда към опозицията

Олигарсите и Ердоган поддържат непосредственост и в персонален проект - в последните години президентът неведнъж е бил кум на сватбите на децата на " петорката ". Управляващите отхвърлят всички обвинявания, само че опозицията е непреклонна - тя упорства, че Ердоган " служи " на " петорката ". А в турските медии към този момент се появи информация, че турските олигарси се пробват да затоплят връзките си и с опозицията, тъй като съгласно някои социологически изследвания тя води пред партията на Ердоган.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР