Не само начинът на кръстене на православните и католиците се

...
Не само начинът на кръстене на православните и католиците се
Коментари Харесай

Защо православните християни се кръстят с три пръста

Не единствено методът на кръстене на православните и католиците се разграничава, ами има и староверски вид кръстосване.

В съветските православни църкви и храмове да се кръстиш по католическия може от време на време да докара до противен диалог с членове на православната енория. За набожните католици даже е по-добре въобще да не се прекръстват.

В християнството кръстенето е ритуално благословение, което се прави посредством чертане на изображение на отвесен кръст през тялото с ръка. Различното в католицизма и съветското православие е броят на употребяваните пръсти и реда на обрисуване на кръста.
Как се кръстят католиците
 Godong/Universal Images Group via Getty Images

Сред западните християни се употребяват пет отворени пръста, когато се прави кръстен знак. Петте пръста символизират петте свещени рани на Исус Христос, които той понася на кръста.

Жестът се прави посредством допиране на ръката поредно до челото, долната част на гърдите или корема и по-късно и двете плещи. Западните християни (включително католици и протестанти) допират лявото рамо преди дясното. Този ред символизира обичайното християнско опълчване на дясната страна като място на праведните и лявата като място на прокълнатите. Така, като насочва ръката си първо към дясното, а по-късно към лявото рамо, православният християнин желае да бъде присъединен към избавените и да бъде спасен от ориста на изгубените.
Как се кръстят източноправославните
 Валерий Шарифулин/ТАСС

В източноправославната и византийската католическа черква връхчетата на първите три пръста (палец, индикатор и среден) са събрани, а останалите два (безименният и кутрето) са притиснати към дланта. Първите три пръста показват вярата в Троица, а останалите два съставляват двете природи на Исус – божествената и човешката.

За разлика от католиците, източноправославните християни допират първо дясното си рамо и по-късно лявото.  Иля Питалев/Sputnik

Също по този начин в източното православие има и особено прекръстване, което е непокътнато за свещеници и епископи. Само ръкоположени членове на духовенството могат да го употребяват. Нарича се „Благословение на ръцете на свещениците“. Докато го извършва, свещеникът държи пръстите си по подобен метод, че да образуват гръцкото редуциране за Исус Христос: „IC XC“: показалецът е обтегнат нагоре, с цел да образува „I“; междинният пръст е леко огънат, с цел да значи буквата „С“; палецът допира спуснатия анонимен пръст, с цел да значи „X“, до момента в който дребният пръст също изобразява буквата „C“.
Как се кръстят старообредците
 Василий Суриков.

Василий Суриков. „Боярыня Морозова“, 1884—1887Държавна Третяковска изложба

Преди църковната промяна на патриарх Никон (средата на XVII в.) съветските православни се кръстят с два пръста – показалец и междинен, което символизира двойствената природа на Христос. С решение на църковния събор от 1551 година (известен като Събора на стоте глави) в Москва всеки, нарушил това предписание, е подлежал на отделяне от църквата.

Сто години по-късно, след църковната промяна на Никон, Московският църковен Синод от 1656 година, а по-късно и Великият Московски Синод от 1666 година, анатемосват всички вярващи, които употребяват „стария“ метод на кръстене с два пръста. Начинът, по който хората се кръстят – с два или три пръста – става обект на огромна полемика измежду съветските православни вярващи. Староверците, тези, които не желаят да одобряват трипръстния знак на кръстене (заедно с многочислените други нововъведения от промяната на патриарх Никон), се опълчват на по този начин наречените „никоновски обреди“ в това, което оказва се като Схизма на съветската черква („разкол“).

създател: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР