Не само краткият, но и дългият сън не е полезен.

...
Не само краткият, но и дългият сън не е полезен.
Коментари Харесай

И дългият сън не е полезен

Не единствено късият, само че и дългият сън не е потребен. Мащабно 15-годишно проучване на американски учени сподели, че дългият сън е рисков фактор за заболяване от диабет.

Отдавна е известно, че спокойният и здрав сън е залог за положително здраве. Във връзка с това доста експерти и до момента спорят какъв брой тъкмо часове би трябвало да отделяме за отдих, с цел да не се подлагаме на риск от заболяване.

 Спане

Ако смятате, че колкото повече спите, толкоз по-добре би трябвало да се чувствате, грешите. Американски откриватели от Йелския университет опровергават това изказване.

След проучване на връзката сред продължителността на съня и риска от заболяване от захарен диабет при мъжете на междинна възраст, учените още веднъж удостоверяват, че недоспиването усилва възможностите за заболяване от диабет. Оказва се обаче, че прекомерно дългият сън също е рисков.

 Дълго спане

В огромното проучване, което се организира в продължение на повече от 15 години, обекти са към хиляда мъже, които не страдат от диабет.

Те са раделени на три групи - недоспиващи, които отделят за сън по-малко от 6 часа в денонощието, спящи колкото е нужно – 7-8 часа в денонощието, сънливци, които спят повече от 8 часа в денонощие.

В първата група имало два пъти повече болни от диабет, в сравнение с във втората. Обаче напълно ненадейно поспаланковците заболели от диабет са три пъти повече. С други думи графиката на болестта е нещо като парабола.

Интересно е, че тази връзка съществува без значение от други фактори, влияещи върху болестта – наднормено тегло, възраст и дори тютюнопушене.

При отчитане на равнището на тестостерона в кръвта на поспаланковците се оказва, че той е доста снижен. Поради това учените считат, че връзката сред продължителния сън и риска от заболяване от диабет е обусловена от хормонални фактори. По този метод известната фраза, че всичко би трябвало да си има мярка намира своето удостоверение и тук.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР