Не само хората страдат от косопад. Кучетата също губят от

...
Не само хората страдат от косопад. Кучетата също губят от
Коментари Харесай

Загуба на козина при померан: възможни причини

Не единствено хората страдат от косопад. Кучетата също губят от своето космено покритие, като от време на време тази загуба е толкоз огромна, че може да се стигне до забележими и трайни плешиви сектори. Помераните имате прелестна четина, само че от време на време са наранени от този проблем. А за какво е по този начин?

Интересно е, че козината на померана се състои от два пласта – външен и вътрешен. Вътрешният пласт е именуван още подкосъм. Той се състои от къса, мека четина, която има значимо предопределение – оказва помощ на кучето да задържа топлота през зимата и да се охлажда през лятото. Външният пласт съставлява дълга четина, състяоща се от малко по-груби, само че също меки и красиви косми, на които са дължи пухкавия и навирен тип на померана.

Важно е да се поддържа здравето и на двата пласта. Обикновено при опадането на козината при помераните е обиден най-вече вътрешния пласт. Това обаче основава проблеми и за външния пласт четина. Ако забележите подобен проблем при вашия померан, би трябвало по-скоро да потърсите помощ и да положите нужните грижи, с цел да ограничите казуса.

Имайте поради обаче, че е обикновено най-малко един път годишно косменото покритие на вашето животинче да се обновява, като това е съпроводено от усилена загуба на косми. Този развой е естествен и скоро козината се възобновява. Друг е казусът, когато пухеното кожухче на померана оредее мощно и даже се стигне до поява на плешиви петна.

Козината на померана пада поради стрес

 Померан

Колкото и да ви е необичайно, и при кучетата, както и при хората, стресът може да аргументи интензивно рухване на козината. Обикновено всеки притежател на померан може самичък да се сети кое е било травматичното събитие за питомеца. Разбира се, в случай че е бил компактно до него или е наясно с всичко, което се случва с кутрето. Стресиращо събитие за померана може да е смяна в местоживеенето, поява на нов домакински любим в фамилията, оставяне за по-дълго време самичък или под грижите на други хора, нахлуване от глутница по-големи кучета и т.н.

Лошите хигиенични артикули водят до опадване на козината на померана

Не всеки шампоан, еликсир или различен препарат за грижа за хигиената на вашето куче е подобаващ за него. Всъщност на пазара има доста неприятни артикули, които имат в състава си нездравословни субстанции, способни да доведат до рухване на козината на помераните. Проблемът е, че страда освен косменото покритие, само че и кожата. Тя може да стане прекомерно суха, излющена, да се стигне до алергични реакции и други Всичко това единствено по себе си може да аргументи рухване на косми.

Обърнете внимание – може да сте купили неотдавна нов шампоан на вашия померан и скоро да е почнала загубата на четина. Ако е по този начин, сменете незабавно препарата.

Здравословни проблеми при помераните

 Защо пада козината на померана

Някои проблеми със здравето при помераните предизвикват рухване на козината. Например – проблеми с щитовидната жлеза и едва произвеждане на щитовидни хормони. В този случай освен има опадане на четина, само че и космите стават сухи и чупливи.

Друга болест е така наречен синдром на Кушинг при кучетата. При него има рухване и изтъняване на козината. Болестта се появява при по-възрастни кучета и се характеризира с високи равнища на хормона на напрежението – кортизол.

Демодекоза е доста постоянно заболяване, съпроводено от загуба на косми при помераните. Наблюдават се плешиви петна при померана и разранявания по кожата. Заболяването е неприятно и рисково, само че се лекува сполучливо при положителни грижи.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР