Не съм настроен да приемам загубите и това изречение съдържа

...
Не съм настроен да приемам загубите и това изречение съдържа
Коментари Харесай

Илко Семерджиев: Ако искаме да развиваме България, не може да го правим с мораториум в нито една сфера

„ Не съм надъхан да одобрявам загубите и това изречение съдържа в себе си капацитет за разнородно тълкувание. Съгласен съм, че отстъпването крачка обратно може да послужи за засилка ". Това съобщи някогашният вицепремиер и някогашен здравен министър Илко Семерджиев в предаването „ Денят онлайн " по NOVA NEWS във връзка изявлението на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще изгубят София, с цел да я завоюват по-късно.

Относно налагането на мораториум за нови лечебни заведения, той сподели, че не е обикновено тези, които сме определили да ни ръководят, да ни приказват за гибел, тъй като в превод това значи налагането на сходен мораториум. Това е изтощение сподели той и напомни наложения мораториум през март 1990 година върху външния дълг.

„ Ако желаеме да развиваме България, не може да го вършим с мораториум в нито една сфера. Така не се прави. Ако желаеме да я развиваме, трябват ни целенасочени политики и заложени съответни цели и тези цели би трябвало да бъдат достигани със съответния инструментариум по съответния законово регламентиран метод ", сподели Семерджиев и повтори, че сходен мораториум значи прекъсване на живота.

Той счита, че определянето на Национална здравна карта до месец май следващата година е поредна географска фотография, която няма да реши проблемите в здравната сфера. „ Говори се за кревати, структури - те не са деятели в системата. Деятели са лекари, медицински сестри, акушерки, експерти по здравни грижи. Надеждите от Министерство на здравеопазването, които разпореждат на сходна здравна карта, са безусловно безпредметни ", безапелационен е той.

Семерджиев е черноглед за развиване в областта на опазването на здравето по времето на този управнически мандат. „ Имаме боязън от промени ", изясни той отхвърли от промени в Закона за публичните поръчки.

„ Когато изпълнителната власт не може или не желае да прави промени, ги прави съдът " сподели Семерджиев във връзка желаната анулация на заплащането на така наречен надлимитна активност. „ НЗОК се опита да направи дискриминация на пациенти по място и по време - в случай че се разболеете на 29-то число, за вас не е останал предел да получите здравна помощ или сте на място, където не може да я получите. Има несъгласие с Конституцията на Р България ", изясни Семерджиев. Според него, в случай че Конституционен съд се произнесе за противоконституционност, съдът ще принуди Министерство на здравеопазването да направи промяна. По думите му в този момент здравната система не заплаща там, където пациентът е избрал да се лекува.

Той прикани за селективен избор Касата да подписва контракт с всеки обект в здравната система. Възможно е да се приказва за смяна на здравната вноска, която е 8% от много години, изясни Семерджиев. Според него сегашният здравен министър Христо Хинков е пропилял мандата си.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР