Не са много историите, идващи от другата страна на Европа,

...
Не са много историите, идващи от другата страна на Европа,
Коментари Харесай

Една невероятна история за едно невероятно приятелство идва от Португалия – „Томаш и носорогчето“ от Давид Машаду

Не са доста историите, идващи от другата страна на Европа, от страната, противоположна на нашата България върху картата на континента, чиито крайбрежия мие Атлантическият океан. Със сигурност не са по никакъв начин доста и нещата, които българските деца знаят за Португалия. А дребната през днешния ден страна е била могъща морска мощ преди епохи, татковина на смели мореплаватели и откриватели.

Може би парченце от смелостта, упоритостта, съобразителността и издръжливостта на своите прародители е наследил и дребният воин на следващата прелестна книга от поредицата „ Европейски разказвачи “ на издателство „ Емас “. Издателите се надяват, че с изключение на невероятната история, интереса на българските деца ще притегли и нейната татковина – Португалия. Историята ни сервира един от най-големите модерни писатели на страната – Давид Машаду, а преводът е на Илка Филипова-Бечева. В края на книгата пък най-любопитните ще намерят просторно изявление, в което създателят споделя за себе си, за своето детство и за своите фантазии.
" РОМИ и пътят към Париж " - историята на Роми Шнайдер и Ален Делон
Краят на 50-те години на предишния век. Западна Европа се е отърсила от ужасите на Втората международна война и върви мощно към стопански...

А ето в резюме и историята на дребния Томаш и неговия невероятен другар:

Една нощ Томаш напуща мястото и дома, където е прекарал целия си живот, и се насочва в незнайна посока. Причината – след трагичен случай в фамилията му момчето е уверено, че е повода и че носи несгоди на хората към себе си.

Но едвам дошъл в близкия огромен град, и страната е пометена от невъобразим вихър. Томаш се озовава измежду наводнения и отломки, а и връзка с майка си, естествено, към този момент не може да откри.

Точно когато се усеща най-загубен и най-отчаян, той открива най-невероятния другар...
Новият разказ на В. Е. Шуаб те кара да се замислиш какво е способно да те трансформира в „ Злодей “?
Името на В. Е. Шуаб – или Виктория Шуаб – е към този момент добре известно на българските читатели най-много около едно от четените за...

„ Томаш и носорогчето “ е вълнуваща и очарователна история за болката от загубата и за целебната мощ на другарството.

Давид Машаду е едно от огромните имена в актуалната португалска литература както за деца, по този начин и за възрастни. Удостоен е с Европейската литературна премия, а романът „ Томаш и носорогчето “ бе включен в влиятелния интернационален азбучник „ Бели гарвани “ като препоръчвана книга за деца от Португалия.

Издателство „ Емас “ помоли писателя да се обърне към българските деца с обръщение. Ето какво има сподели той:

„ Вглеждайте се в света към вас, несъмнено. Но се вглеждайте и в себе си, в безкрайността на вашия разсъдък. Въображението е суперсила. “

Още от КНИГИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР