Не са малко светите обители в България, които притежават чудотворни

...
Не са малко светите обители в България, които притежават чудотворни
Коментари Харесай

Тази икона лекува 340 болести

Не са малко светите обители в България, които имат чудотворни икони.

Но единици са тези като Лопушанския манастир „ Свети Йоан Предтеча “, в които не една и две икони на Божията майка, молитвите пред които оказват помощ в неволя, написа

Пророчицата

Първата от тях на Богородица „ Милостивата “, от дълго време излъчва знамения към хората за идни беди. Така да вземем за пример в навечерието на Септемврийското въстание през 1923 година проплакала с същински сълзи. Те били транспарантни и наподобявали миро.

Тогава стотици хора се изредили пред нея, с цел да се убедят с очите и с ръцете си в чудото. Други се пробвали да събират сълзите в шишенца, с цел да си имат вълшебен ресурс, а трети се задоволявали с паленето на свещичка. Втория път това станало в навечерието на Втората международна война.

Станалите след молебствия пред нейния лик чудеса от 1937 година са документирани в „ Църковен вестник “. Чудеса пред тази икона се правят и в наши дни. Изцеряват се хора, зачеват дами, които не са могли да имат деца.

Други основават фамилии и какво ли още не. Всичко, каквото поискате в молитва и с религия, ще го получите. Искайте и ще ви се даде. Вярвайте, че това, което молите, ще получите ", споделя игуменът Христодул.

Знаци

Той разказва и още едно от чудесата на Лопушанския манастир. През 2015 година, в дните след Великден из черквата на светата обител се понесъл чудноват мирис на миро. Малко по-късно на килимчето пред олтара са се появили два бледи отпечатъка на детски ръчички.

С времето почнали да стават все по-тъмни, виждат се освен на повърхността, само че и от долната страна на килимчето.

Някои се съмняват, че отпечатъците са направени от дете, доведено в манастира, само че не е по този начин - това не са следи от длани, а от опаката страна на ръчичките, изяснява духовникът. Неговото само пояснение за следващото знамение е, че доста майки идват тук в блян да се снабдят с рожба.

От тях се желае само да бъдат откровени в молитвата си, вярващи в Бог и изпълнени с положителни планове към близък.

Явление

Но в наши дни манастирът се прочу с чудното отриване на втора икона на Богородица, която миряните нарекоха „ Зазиданата “ или „ Закопаната “.

Ето по какъв начин става това. На 28 декември 2013 година телефонът на светата обител звънял на пожар. Монасите най-после прекъснали следващата си литургия, с цел да видят на кого толкоз са притрябвали точно на коледните празници.

Оказало се, че ги търси някаква жена, която се показала за Мария от София. Гласът й звучал разгорещено и тя обяснила, че имала оракулски сън. Видяла лика на Богородица, зазидан в една от манастирските стени.

Светата жена била облечена в червени облекла и имала сребърен ореол на главата. Тя предала на софиянката, че желае да излезе на независимост и да оказва помощ на християните. Мария се събудила много обезпокоена.

Картината от съня ясно се запечатила в главата й. Тя била уверена, че виденията й са същински, тъй като всичко сънувано видяла в цвят.

Това съгласно поверието значело, че нещата в действителност съществуват някъде в пространството, а в тази ситуация – манастирът край монтанското село Георги Дамяново.

Указание Свише

„ Присъни ми се чудотворна икона. Това не беше като сън, беше освен това. Сякаш участвах в него, като че ли чувах и знаех авансово всяка дума. Виждах разнообразни цветове, облици. Убедена съм, че е Божие предсказание.

Светият Дух ми сподели точното място, където е зазидана иконата. Тя към този момент искаше да излезе, да оказва помощ на българите. Не ми изясни за какво е зазидана и кой го е направил. Вероятно някой е желал да я избави от пожар, от обир.

Аз съм правилно чедо на църквата, одобрявам светото причестяване с тялото и кръвта Христови! Имате огромно благосъстояние във вашата черква и даже не подозирате за това, вярвайте ми! Нека възкръсне “, съвсем през сълзи редила тя пред тогавашния свещеник на Лопушанския манастир свещеник Сионий.

Без да е стъпвала в никакъв случай в региона на манастира, тя описала с изключителна точност прозорците. Наставленията й били да копаят на метър и половина височина в храма, като за ориентир употребяват левия прозорец на храма.

Разказала, че от външната страна на прозореца има доста икони, само че те са модерни и даже изброила имената на светците, изографисани по тях. Това дефинитивно убедило свещениците, че дамата фактически е получила Божествено признание.

Откриването

Разбиването на стената станало бързо. Още с първия удар в нея се чуло, че чука на кухо. Отворила се дребна ниша, от която се показвал наяден от молци остарял месал.

Когато разгънали парцала, той се разпаднал в ръцете им, само че пък ликът на Богородица засиял в цялото си достойнство.

Монасите били единомислещи, че намирането на иконата е предсказание за цялата страна и благословия за новата 2014 година. Веднага я изнесли на слънце, с цел да я почистят от плесен и „ върнат “ към живот.

Разгледали я деликатно и стигнали до извода, че в миналото е била владеене на остарелия храм, който е погубен от турците при потушаването на Чипровското въстание от 1688 година.

Версии

Според една от версиите точно тогава нечия вярваща в Бог ръка е зазидала иконата на Богородица с младенеца в стената с вярата, че един ден ще се върне и ще я сложи на полагащото й се място.

Тайната на иконата съгласно свещеник Сионий се крие в сребърния обков над главите на Девата и Младенеца. Среброто е един от дребното метали, които имат качеството да пречистват организма на болния.

Ако се има вяра на античните предания, колкото е по-старо, толкоз повече заболявания лекува. Благородният метал в новооткритата икона е на 340 години, което ще рече, че с негова помощ и благословия могат да се церят 340 болежки.

Според първичния разбор иконата е на най-малко три века. "Храмът на манастира е издигнат през 1856 година Тя е вградена при строителството му.

Обковите по нея по първична оценка са от Чипровската златарска школа, която е изчезнала през 1688 година заради потушаването на Чипровското въстание и изпепеляването и обезлюдяването на региона. Излиза, че иконата е на към 350 години.

Засега не можем да твърдим, че е чудотворна, защото няма свидетелства на миряни за това. Но сребърният й обков приказва, че е била на огромна респект в миналото и че е правила чудеса.

Смятало се, че когато някой човек получи Божествено излекуване свише, би трябвало да направи икона със сребърен или златен обков и да я подари “, приключва обясненията си свещеник Сионий.

Зографът

Иконата е дело на незнаен занаятчия, като е признато в епохата на Възраждането, когато създателите не са увековечавали имената си по иконите.

Допуска се, че е направена в Чипровската златарска школа. Зад гърба на Дева Мария са нарисувани два зелени кипариса, които са знак на непреходността на православието и безсмъртието на човешкия живот.

Между тях е изографисана финикова палма – знак на божията берекет. Ясно проличава също, че в миналото е била в храм, където е имало пожар, тъй като на гърба е леко обгоряла.

Каменни благословии от Света гора продават в обителта

Невероятно красиви послания върху камък се продават във входа на светата обител. Те са от мраморни парчета, събирани по крайбрежията на Бяло море в подножието на Атон.

Изографисани са за здраве и шанс и най-много за Божия берекет на индивида, който ги има. Посланията върху тях са нарисувани с алено, цвят – знак на кръвта на Христос, на старогръцки и са послания от Библията - „ Аз съм началото и краят, алфата и омегата на всичко “, „ Да нямаш други богове с изключение на мен “, „ Господ е победител “ и така нататък

Всяко едно от тях носи религия, вяра и обич за по-добро бъдеще. Има и такива, на които е изрисувана риба. Тя е античният знак на християнството, преди да се появят актуалните икони с ликове на светци с ореол на главите и църквата да почне да канонизира просиялите светци и мъчениците на вярата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР