Не са малко причините да харесваме пчелите. Изключение са само

...
Не са малко причините да харесваме пчелите. Изключение са само
Коментари Харесай

5 изненадващи факта за пчелите

Не са малко аргументите да харесваме пчелите. Изключение са единствено прицелвалите се към нас животинки с концепцията да ни жилят обаче. Но като се изключи че много ни се услажда медът им, те си остават едни от най-важните животни за оцеляването ни на планетата.
 Пчелите, анатомията на жилото им и умират ли, откакто ни ужилят
Умират ли пчелите, откакто ни ужилят

Обяснението на учените ни изненада

Все отново, ролята им в екосистемата е изключително значима, с цел да продължим да разполагаме с обичаните ни растителни храни. Пчелите придвижват пъстър прашец от растение на растение, опрашвайки повече от 100 типа плодове и зеленчуци. Например ягоди, картофи и ябълки.

В чест на тези толкоз дейни дребосъци, споделяме пет изненадващи обстоятелството за тях.

Пчелите могат да танцуват

Звучи необикновено, само че е реалност. Пчелите знаят по какъв начин да се движат в танцов темп. По този метод те в действителност си поддържат връзка и вземат решения между тях.

Когато медоносната пчела изследва ново гнездо, тя предава усещането си от него на останалите посредством клатушкащи се придвижвания. Колкото по-добро ѝ се е сторило гнездото, толкоз по-дълго продължава тя с танца си.

Щом друга пчела забележи танца, най-вероятно и тя ще прелети до същото гнездо, с цел да го инспектира и тя. И ако и на нея то ѝ допадне, също ще стартира да се клатушка.
 Снимка 580129

Обикновено, за всеобщото утвърждение на набелязаното гнездо, са сред 20 и 30 танцуващи в синхрон пчели. Вкупом всички те стартират да пъхат шумно с криле и да издават мощни пискливи звуци, с които най-после оповестяват на останалите пчели, че това е мястото, което са избрали.

Изпражнения на пчели едвам не провокират боен спор

През 80-те години на предишния век (докато е продължавала Студената война) се е считало, че " жълтият дъжд " (малки петна върху листата на растения в джунглата в Лаос и Камбоджа), е излишък от потреблението на химически оръжия. Според бежанци точно дъждът е бил повода за случаи на гибел и заболявания.

Тези изказвания карат Съединените щати да обвинят тогавашния Съветски съюз и неговите съдружници в инициирането на химическа война. По-късно обаче, експертни, че жълтите петна са в действителност изпражнения от огромни рояци диви медоносни пчели.

Пчелите се ядосват, когато са гладни

, че когато цветният прашец е нищожен, земните пчели повреждат листата на растения (като доматите например) по характерен метод, който ги кара да цъфтят до 30 дни по-рано.

А да са сити, за пчелите е едно от най-важните неща. Цветният прашец им е необходим и скъп източник на протеин, с цел да отглеждат дребните си.
 Снимка 580128

По-високите температури, резултат на климатичната рецесия обаче значат, че пчелите се разсънват по-рано след зимен сън и схващат, че цветята, от които се нуждаят с цел да си набират храна, към момента не са разцъфнали. Така пчелите се оказват застрашени от дефицит на храна и им се постанова да провокират по-ранния разцвет на някои растения.

Някои пчели са месоядни

Оставаме на тематика пчели и хранене. По-голямата част от пчелите се хранят с пъстър прашец и нектар, само че някои типове са привикнали да.

Изследователи откриват, че в червата на пчели в Коста Рика има киселинни бактерии, сходни на тези, откривани при хиени и други животни, които се хранят с мърша.

А ако се питаме дали медът на месоядните пчели е кадърен за консумация от хората, учените дават отговор. Да, умерено можем да го ядем - даже е също толкоз сладостен, колкото този на пчелите " вегани ".

Хората експлоатират медоносните пчели от хиляди години

Доказателство за това е пещерна рисунка в Испания, за която се счита, че е на 8000 години., качил се на стълба и събиращ мед. А още 1000 години преди този момент пък се допуска, че. За това откривателите схващат от следите от пчелен восък, открити върху керамика.
 Снимка 580127

В праисторически времена медът е бил рядко лакомство и най-вероятно е бил употребен и за медицински цели.
 Замърсяването на въздуха, насекомите, опрашването на растенията и още един отрицателен резултат
Как мръсният въздух пречи на опрашването на растенията

Още един стеснителен резултат

В днешно време той се цени и поради, които съдържа и които оказват помощ на човешкия организъм да се бори с инфекции. Освен това, учените към момента създават способи да създадат лепкавата консистенция на меда по-лесна за нанасяне върху рани. Тогава той ще може да се употребява даже и при хирургични интервенции, написа CNN.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР