Не са малко хората, които вярват, че съвременната технология е

...
Не са малко хората, които вярват, че съвременната технология е
Коментари Харесай

Кои грешки на шофьора вредят на автомобила

Не са малко хората, които имат вяра, че актуалната технология е проектирана да работи при всевъзможни условия. Но това надалеч не е по този начин, тъй като образците за механични повреди на потвърдили се модели и марки изобилстват, защото водачите им не съблюдават елементарни правила, оповестява dariknews.bg.
 
Най-голяма щета предизвикват грешките, направени в първите минути след тръгване. Ето и по какъв метод лидерът работи най-разрушително на автомобила си.
 
Паркиране с включена предавка
 
Това евентуално вършат голяма част от водачите. Много от нас, имайки поради инструкциите на бащите си от преди години, заобикалят потреблението на ръчната спирачка, вярвайки, че тя може да замръзне през зимата, да се повреди и така нататък Затова, когато се паркира, те оставят автомобила на първа или втора предавка, без да задействат ръчната.
 
Усещали сте по какъв начин, откакто включите на първа и изгасите мотора, колата преви едно леко придвижване напред. Това е нездравословно за зъбците в кутията, защото те понасят съществено напрежение. В рискови случаи съществува риск от щета на настройките за синхронизация, което води до щета на мотора. При пускане буталата се удрят в клапаните и ги повреждат. Затова при паркиране постоянно би трябвало да употребявате ръчната спирачка.
 
Рязко тръгване
 
Най-опасното нещо за мотора е внезапното тръгване без авансово загряване. Ако водачът потегли внезапно, с приплъзване на колелата, без моторът да е загрял, няма да се радва на автомобила си дълго време. В първите секунди моторът започва маслената помпата и изпомпва масло през системата за смазване. Двигателят се нуждае от малко време, с цел да завърти маслото през цялата система и да се избегне краткосрочна работа без положително смазване.
 
Освен това в този момент има доста мотори, които са чувствителни към температурните разширения поради дребния размер на буталата. Високото натоварване на леден мотор може да аргументи надраскване на цилиндрите. Препоръчително е да потеглите гладко и през първите минути да не залагате на внезапни ускорения.
 
Прегряване на турбото
 
Турбокомпресорът е много предразположен. Ако форсирате мотора, турбото се загрява до няколкостотин градуса. Ако потеглите с „ мръсна газ ” и вдигнете оборотите на турбо мотор до алената зона, изминете малко разстояние и изгасите мотора, рискът да повредите турбото е огромен.
 
Шофирането с високо натоварване изисква по-късно изстудяване на турбото, а то се реализира посредством по-спокойно шофиране в границите на километър-два. Ако това не е допустимо, спрете и оставете мотора да поработи известно време на луфт.
 
 istock istock
Крак върху педала на съединителя
 
Ако колата е с „ дръжка ”, доста начинаещи водачи не отпускат до дъно педала на съединителя. Резултатът е непрекъснато търкане и нагряване, а това е ясно до какво води – бърза щета на съединителя и ремонт.
 
Имайте едно на разум с автоматика
 
Ако автомобилът е с автоматизирана трансмисия, тя също изисква по-внимателно отношение. Ако на паркинга под колелата се образува лед и лидерът превърти колелата на място, това е причина за изхабяване и щета. Още по-опасно е да превъртат колелата в сняг и лед с вариаторна кутия.

Горивата нарастват – научете се да шофирате икономично

Въобще не е за препоръчване в натоварения трафик непрекъснато да отпускате сантиметри напред автомобила, отпускайки леко педала на спирачките. Това води до непрекъснато зацепване на съединителите, а то от своя страна до изхабяване. Забравете за неутрална (N) предавка
Не се постанова да превключвате на N, задоволително е да задържите колата с педала на спирачките и режим D, когато спирате на светофар да вземем за пример. Кутиите са проектирана да заставам по този метод десетки минути, без да се поврежда оборудването.
 
 istock istock
Ако постоянно премествате лоста на автоматизираната скоростна кутия от D на N и назад, тогава трансмисията употребява комплицирани механизми за превключване на планетарните механизми с смяна в циркулацията на маслото. Режимът N се употребява в автомобила най-вече за изтегляне на колата или избутването й на къси дистанции. Не превключвайте в състояние N по време на придвижване по инерция, както вършат водачите с механична скоростна кутия. Такова деяние води до маслен апетит и преждевременна щета на трансмисията.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР