Не са изминали и два месеца до 2024 г., а

...
Не са изминали и два месеца до 2024 г., а
Коментари Харесай

Quo vadis, EV?

Не са минали и два месеца до 2024 година, а към този момент три огромни автомобилни производителя обществено се отхвърлиха от по-ранните си упоритости за електрически коли. Американският General Motors беше първият, английският (или индийският?) JLR беше вторият. Сега германците от най-стария авто производител в света обявиха, че напълно електрическото портфолио на Mercedes е по-малко предпочитано от въвеждането на повече хибриди.

Как се обърнаха нещата

Веднага откакто тези три поправени пътни карти за пълномащабна електрификация бяха оповестени обществено, цената на акциите на всяка от фирмите скочи. Това контрастира с ситуацията отпреди една година, когато „ Файненшъл таймс “ разгласява сякаш пророческа публикация. В нея медията назова решението на Toyota да не бърза с електрическите транспортни средства „ драматичен минус “. И въпреки всичко 12 месеца по-късно същите вложители, които смятаха, че е неотложно да се откажат от моторите, честват под звуците на ДВГ. 

А тези, които ругаеха Акио Тойода и неговите орди от хибриди, ще би трябвало да почерпят всички останали по една бира за неверните си прогнози. В момента Toyota се радва на рекордни облаги. Те са толкоз високи, че непринудено предлага на доставчиците си повече пари.

Очевидно е, че на електрическите автомобили ще им отнеме доста повече време, с цел да наберат скорост. Разсъждения по тематиката споделя Герхард Хорн от carbuzz. 

Приоритети

Никой акционер не се интересува толкоз от изменението на климата и политическата уместност, колкото от облагата. Всеки авто производител, който залага всичките си яйца в кошницата с електрически автомобили, е рискова инвестиция все още.

Инвеститорите погледнаха в кристалните си топки и се съгласиха с автомобилните производители. Пътят към електрификацията към момента е дълъг и лъкатушен. Само посредством предложение на разнородни благоприятни условия автомобилният производител може да се надява да остане конкурентоспособен на днешния пазар.

По създание тези вложители споделят, че към този момент не виждат толкоз огромна стойност в пълномащабната вълна от електрическите транспортни средства. Ако основните фактори на фондовия пазар не виждат толкоз огромна стойност в това да заложат напълно на електрическите транспортни средства, за какво да го прави елементарният консуматор? Всъщност, без значение от мнението на Уолстрийт, предлагането (за закупуване на електроавтомобил) на потребителско равнище продължава да бъде мъчно за мотивиране.

Ключът от бараката: загубата на стойност

Без значение какъв брой добър е чисто електрическият автомобил, това, което през днешния ден може да е най-модерната технология, единствено след пет години ще бъде остаряла светиня. Тази липса на трайна стойност съгласно мен е една от най-големите спънки за необятното разпространяване.

Никой не би платил 1600 $ за най-новия iPhone, в случай че Apple го обновяваше с нов модел всеки месец. И този iPhone не би си коствал кабела за зареждане, в случай че този кабел работеше единствено с определени контакти, през избран интервал от време, постепенно.

Странният случай с електричките втора употреба

Повечето от нас не разполагат с пет- или шестцифрена сума в брой, която изисква един нов автомобил, по тази причина употребяваме лизинг. Но когато купуваме нов автомобил, постоянно го вършим с разбирането, че в случай че се грижим за него, има избран най-малко, под който пазарната му стойност няма да падне.

Много дилъри включват в контракта за продажба обезпечена бъдеща стойност, напомняйки, че макар че харчите цяло положение, след няколко години ще си върнете по-голямата част от сумата. Нея можете да употребявате като депозит за идващия нов автомобил. А даже и да превишите лимита на пробега, знаете, че някой на пазара на използвани коли ще го вземе от ръцете ви на обективна цена. На същия принцип работи и един ипотечен заем.

Обезценка от вида свободно рухване

При електрическите автомобили надхвърлянето или даже приближаването до каквито и да било предели на собствеността е все едно да прикрепите наковалня към цената. След това да отидете до ръба на бездна и да гледате по какъв начин тя пада свободно като в анимационен филм от „ Looney Tunes “.

Това е по този начин, тъй като доста хора съпоставят покупката на електромобил втора употреба с покупка на използван ДВГ автомобил. Според тях безспорно ще се нуждае от безценен нов мотор в най-скоро време. Това се вижда от мненията под публикация, в която в детайли се разказва по какъв начин електрическите коли Fisker Ocean имат стеснен брой употребения на функционалността Launch Control.

Свободата, Санчо

Независимо дали множеството консуматори в миналото ще се приближат до тези ограничавания – без значение дали става въпрос за пробег, време за зареждане, оптималната скорост или потребление на системата за ръководство на стартирането – хората не могат да одобряват концепцията да бъдат лимитирани по някакъв метод. Въпросът дали електрическите транспортни средства са по-добри за околната среда или не, надали е значим в полемиката.

Нека за миг пренебрегнем високите първични цени, слабата инфраструктура, скъпите поправки и неналичието на ангажираност от запалянковците. Ако приемем, че има решения на всички тези проблеми (а такива има), към момента не мога да си показва по какъв начин ще похарча десетки или стотици хиляди долари за автомобил, който никой няма да желае да купи от мен, когато приключа с него. Мога да преглътна загубата на няколкостотин $ за iPhone всяка година. Но мога ли да се оправя със загубата на петцифрена сума за автомобил, който съм купил единствено преди 12-36 месеца? Категорично не.

Твърдотелните акумулатори ще решат няколко постоянно срещани казуса при електрическите автомобили. Става въпрос за преработването, разноските за произвеждане и замяна, тежестта и даже термичните течове. Aз съм доста разчувствуван от концепцията за електрически автомобил, който е занимателен за шофиране. Но тези, които са водещи в региона на твърдотелните акумулатори, споделят, че серийното произвеждане ще отнеме още няколко години. Това значи, че технологията ще дебютира в нещо прекомерно скъпо за всеобщия пазар. Средният покупател ще би трябвало да изчака тези акумулатори да поевтинеят.

Технологията пораства експоненциално

Това се случва и с колите с вътрешно горене. Ако остарелият мотор се повреди, обособени елементи могат да бъдат сменени. А в случай че казусът е прекомерно безценен за премахване, най-малко останалата част от автомобила може да бъде разглобена за елементи. Има ли част от електрическия автомобил, която да е лесна за повторна приложимост, ремонт, препродажба или преработване? Не.

А какво да кажем за остаряването? Мате Римац съобщи, че Nevera може да е доста по-бърза, по-лека и по-ефективна, в случай че автомобилният производител я преработи през днешния ден. И то в случай че изпозлва същия хардуер. Индустрията на електрическите транспортни средства към момента е в начален етап. Съответно и темповете на прогрес са шокиращи.

От позиция на купувача на използван електрически автомобил има спомагателни проблеми. При колите с вътрешно горене мога да видя и чуя, когато нещо не е наред. Мога да усетя проблемите. Но в случай че някой се опита да ми продаде използван електрически автомобил с неприятна батерия, по какъв начин ще схвана?

Мога ли да заставам там и да преценява какъв брой време е належащо за зареждане? Мога ли да карам автомобила, с цел да установя, че батерията може да се изтощи по-бързо от предстоящото? Разбира се, че не. Това ме отблъсква, както и доста други евентуални купувачи.

Но единствено към този момент

Иска ми се да имам вяра, че учените и инженерите на този свят един ден ще разработят технология за електрически транспортни средства. Тя ще е толкоз добра, че да е мъчно да си спомним времето, когато нещо друго се е считало за задоволително.

Помислете за вашия смарт телефон. Ако сте на възраст, на която помните първите дни на тази технология, може би си спомняте по какъв начин огромна част от софтуерната навалица осъждаше сензорните екрани. Дори се твърдеше, че с тях е невероятно да не се вършат неточности при писане.

Това, че средностатистическият човек към момента не може да измисли решение, не значи, че инженерите и изобретателите на този свят няма да го създадат.

Спомняте ли си, когато Ferrari сложи турбо V8 мотор в 488 GTB? Всички казвахме, че той в никакъв случай няма да звучи толкоз добре, колкото Ferrari с атмосферно пълнене.

И че няма да има същата мигновена реакция. И въпреки всичко от Маранело се приближиха пъклен доста до имитацията на шума и чувството от мотора. Сега са толкоз брилянтни, че в днешно време в ревютата на ново Ferrari рядко се загатва разликата в звуковото наслаждение и понижената близост в педала на газта.

Някой ден електрическите коли ще бъдат толкоз положителни, че хората ще се чудят по какъв начин старите чички въобще са се вълнували от моторите с вътрешно горене. Дотогава държавните управления и производителите на коли би трябвало да намерят по-добри способи да ни убедят да преминем към електричество. Данъчните отстъпки и феноменалните стойности на мощността през днешния ден няма да повлияят на цената след пет години.

Не знам тъкмо какво е краткосрочното решение. Израснах с мисълта, че ще се промени типът на горивото, а не моторът. Знам, че до момента в който електрическият автомобил не резервира забележителна стойност като използван автомобил, няма да си купя нов.

Решете този въпрос, международни производители на коли. Тогава ще имате орди от нови EV-ангелисти, толкоз пламенни, колкото и почитателите на Apple.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР