Не политическите, а изборите, които правим всеки ден. Тези, които

...
Не политическите, а изборите, които правим всеки ден. Тези, които
Коментари Харесай

Думи на надежда: Три области, в които нашите избори влияят на живота ни

Не политическите, а изборите, които вършим всеки ден. Тези, които са основни за цената на живота ни. Тази тематика избра свещеник Живко Тончев от черква „ Благовестие “ за своята графа „ Думи на вяра “ по Дарик Югоизток.

Кой и по какъв начин ще ни ръководи, какъв ще бъде състава на българския или европейски парламент, това са значими тематики за всички, само че те не зависят от нас всеки ден. Но има няколко области, които ни касаят директно и изборите ни имат отражение в живота ни. Ще ги сведа до три основни решения “, разяснява свещеник Тончев и хвърли тематика за размисъл в три посоки.

С какво хранимума си?

„ Нашите мисли, дефинират възприятията ни. Когато мислим си слагаме цели. Насочваме се в избрани направления и можем да променяме живота си. Но с цел да бъде нашият дух здрав е значимо, с каква информация, картини и думи храним мозъка си. Днес е известно да се приказва за метода на хранене за поддържане на тялото – здравословен, органически. Но това, което одобряваме и задържаме в мозъка си е също от значително значение и за здравето на тялото ни “, разяснява свещеник Тончев.

По думите му, по-лесно е човек да изпадне в обезсърчение, боязън или самосъжаление, без да отчитаме, че зад тези положения, стоят нещата върху, които мислим. Нещата, които въздействат на душата ни. „ Затова деятел Павел ни предизвиква да мислим за положителните неща, тъй като в мозъците ни се води борба. Библията е цялостна с образци за положителните мисли и резултатите от тях. Тя ни приказва за Божията обич към нас, от която нищо и никой не може да ни отлъчи, за Добрият Пастир, който няма да ни остави в да сме в потребност, за това, че доброта и благосклонност ще ни следват през всичките дни на живота ни. Ако ние се храним с тези безконечни истини от Писанията, с Божиите мисли, в случай че стоим в Христовата обич, то ще имаме и здрав дух. Ще можем да се оправим с провокациите на деня, без те да ни огънат. Затова е значимо всеки ден да избираме, с какво да храним мозъка си и върху кои неща да задържаме мислите си. За какво мислите през множеството време? “, пита той и слага второто предизвикателство:

Изборът да построяваме любящи взаимоотношения.

„ На първо място с нашите близки и семейство. Това става, когато мислим за другия, когато даваме от себе си, когато ценим тези, които са до нас. Същото се касае е за работното ни място, тъй като това е мястото, където прекарваме огромна част от времето си. Какви семена засяваме? Това място, където можем да изберем да построяваме връзки на непосредственост, неприкритост и респект към сътрудниците си. Нека не подценяваме времето, което прекарваме на работа. Затова можем да изберем това да е ярко място, с нашето персонално отношение да благославяме хората към нас. Друга област е другарствата. Това е наш избор. Но те могат да повлияят върху мислите и дейностите ни. Не инцидентно, в Библията се приказва, че неприятните приятели покваряват положителните нрави. Хубаво е да избираме да се заобикаляме с хора, които са добър образец, които въодушевяват, които ни построяват. Ако приятелите ни са хора, които са постоянно недоволни, неизбежно това ще повлияе и на самите нас. Тест за средата, която си избираме е да забележим на къде ни води тя – издига ли ни? “.

Третият избор, за който свещеник Живко Тончев приказва в седмичното си предаване е

Избери да следваш Господа!

„ Избери да слушаш гласа Му, да се превържеш към Него, да го почиташ и обичаш. Вярата носи със себе си доста добродетели. В какво имаме вяра е значимо, тъй като рефлектира върху всички области от нашия живот. Библията ни провокира да живеем, съгласно думите на Господ Исус Христос. А те са положително за нас. Нещо повече, Божието слово ни предизвиква, че те са живот. За да познаваме повече Господ е нужно да четем Библията и да размишляваме над това, което четем. Изборът да следваме Господ и да имаме вяра в Неговото слово ни трансформира ежедневно и води до любящи взаимоотношения и положителни мисли и дейности “, споделя още свещеник Живко Тончев.

За изборите, които вършим и за методите, по които се построяваме, чуйте повече от него в звуковия файл:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР