Не парите са в основата на Закона за личната помощ,

...
Не парите са в основата на Закона за личната помощ,
Коментари Харесай

БСП към ГЕРБ: Като осакатявате Закона за личната помощ, осакатявате хиляди човешки животи

Не парите са в основата на Закона за персоналната помощ, а персоналната орис на тези хора, които имат потребност от поддръжка

Осакатявайки Закона за персоналната помощ, вие осакатявате няколко десетки хиляди живота. Когато определяте минимална ставка, която страната може да заплати за персонална помощ на един човек - 168 часа месечно, вие в действителност осакатявате хора. Част от тях ги убивате - няма по какъв начин индивидът да живее 8 часа, той живее 24 часа. Какво правиш през празничните дни? Спираш да дишаш ли? Това съобщи от трибуната на Народното събрание депутатът от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Антон Кутев във връзка разискванията на промени в Закона за персоналната помощ. Срещу тези промени се организират митинги пред постройката на Народното събрание.
„ Какво се пробвате да вършиме в обществената сфера - ще кодифицираме ли Законите за хората с увреждания, за което от година и половина приказваме? След като видяхте, че не можете и няма да ви стигне времето да кодифицирате законите и да отмените Закона за персоналната помощ, събирайки го в няколко други закона, решихте просто да го осакатите ", акцентира той.
„ Къде са 800 милиона за хората с уврежданията? Колко ще отидат в автомагистралите, в държавното сдружение, с цел да се изхарчат без търгове? Над 1 милиард за тази година. Кое не ви доближи, с цел да спазите Закона за персоналната помощ, който е признат? ", попита още Кутев.
„ С приемането на Закона за персоналната помощ България се подрежда до не многото страни в Европа, които имат независим закон за персоналната помощ. С него бяха задоволени главните претенции на протестиращите майки, поставяни години наред в техните митинги ". Искрени ли бяхте тогава? Мисля, че не. Защо две години по-късно вие безусловно осакатявате Закона за персоналната помощ и оставяте хиляди хора с увреждания на произвола на ориста? ", обърна се националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Кристина Сидорова към ръководещите.
„ В основата на измененията, които ни се оферират сега, са единствено и само парите, а не човешките ориси. В качеството си на народни представители тук сме определени, с цел да уреждаме по-добри публични връзки за всички български жители. Не парите са в основата на този закон, а персоналната орис на тези хора, които имат потребност от поддръжка ". Това разяснява от трибуната на Народното събрание националният представител от ПГ на левицата Надя Клисурска.
Тя напомни уговорките, поети през 2018 година от ръководещите - законът да има ограничаваща рамка - такава, каквато сега се предлага да продължи да работи през 2021 за избрана категория хора с увреждания с право на непозната помощ. „ Одобрихме и времена рамка, коефициентът на възнаграждение за хонорари на персоналните асистенти единствено до 2021 година да бъде 1,2 % от минималната работна заплата. С концепцията, че през 2021 година законът ще стартира да работи в неговата целокупност - и ще стартира да дава отговор на самостоятелните потребности на индивида, който има съответния недостиг ", обърна внимание тя.

„ Трябваше да се случат 7 национална митинга, да се развеят черните флагове, майките на децата с увреждания 8 месеца да седят пред Народно събрание - това е техният извоюван механизъм за персонална помощ, който е по този начин нужен. В момента ограничаваме рамката, без никакви причини - с изключение на парите ", сподели още Клисурска.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР