Не обясни защо Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе единственият

...
Не обясни защо Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе единственият
Коментари Харесай

Само Рашков не подкрепи офертата на Борисов за 500 лв. екстра „пенсия“ за музиканти от соца

Не изясни за какво

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе единственият народен представител, който не поддържа пожизнените месечни награди за над 100 артисти, музиканти и механически лица. Припомняме, че, отпред с водача на партията Бойко Борисов. Вчера то бе утвърдено единомислещо от парламентарната Комисия по просвета и медии.

Днес ръководителят на Народното събрание (НС) Росен Желязков изиска точката да влезе изключително в дневния ред на пленарното съвещание. Това бе подкрепено със 170 гласа. Трима обаче бяха „ въздържал се “. Справка, получена от „ Флагман “ през администрацията на Народно събрание, демонстрира, че това са били Александър Симидчиев и Бойко Рашков от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) и Румен Гечев от Българска социалистическа партия.

Предложението на Борисов и компания бе под формата на проекторешение, учредено на Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската страна и нацията.

Според претекстовете към него задачата е „ да бъдат обезщетени всички лица (музиканти, реализатори и механически екип) “, работили към Държавно обединяване „ Музика “ или по-точно в Концертна дирекция (по времето на комунистическия режим – б.а.), за които обаче е открита липса на публични документи за трудов стаж.

В пленарния спор депутатът от ПП-ДБ Христо Петров-Ицо Хазарта изясни, че в тази ситуация на става дума за особени заслуги или подаяния, които се дават отвън разпоредбите.

Тези хора са се осигурявали и имат право да си получат пенсиите, уточни рапърът Хазарта.

В тази посока се изрече и Тома Биков от ГЕРБ.

Иван Ченчев от Българска социалистическа партия съобщи, че фактически за съответните създатели липсват съответни документи за стаж, с цел да могат да се пенсионират.

Той обаче акцентира несъгласието си с метода, по който би трябвало да се гласоподава това предложение. „ Българска социалистическа партия, несъмнено, ще го подкрепим. Но, това беше работа на Комисията, това си беше напълно в прерогативите на Комисията по просвета и медии. Беше редно Комисията да внесем дружно това предложение. Защото то е консенсусно, тъй като е надпартийно “, съобщи Иван Ченчев.

„ Вместо дружно да го внесем, внезапно – видите ли, културтрегерът Бойко Борисов си поставя подписа под предлагането. Защо? Той нито е участвал на дебатите, нито е член на Комисията по просвета и медии, нито има разбиране в конкретика. Неговото наличие, подписът му тук, прави решението политическо. А то не би трябвало да е политическо. Както споделих, то е консенсусно, надпартийно. Това са наши заслужили създатели и обичани реализатори “, сподели още Ченчев.

„ Жестът ще бъде изработен, тъй като той е от дълго време и напълно подобаващ. Но, недоумявам от това ръководителят на една парламентарна група незабавно да си постави подписа под предлагането и, както постоянно го е правил, да каже: „ Аз дадох “. Решението ще мине, тъй като те са заслужили. Но Борисов ръководи три мандата. Сега си постави подписа за създателите. Три мандата като министър председател, когато тези хора бяха забравени “, заключи Иван Ченчев , представен от пресцентъра на Българска социалистическа партия.

След дебатите последва гласоподаване. „ Пенсиите “ бяха подкрепени съвсем единомислещо – 159 „ за “ и един „ въздържал се “. Самотният глас е бил на Бойко Рашков, сочи справката. След прегласуване решението получи 161 „ за “ и отново един „ въздържал се “. И това отново е бил Рашков, което демонстрира, че в тази ситуация надали става въпрос за неточност.

Бившият вътрешен министър обаче не взе присъединяване в дебатите и не стана ясно за какво е на тази позиция и дали тя не се дължи на спора му с Бойко Борисов.

А другояче, 500 лева пожизнено всеки месец се отпускат на над 100 лица . Сред тях са известни артисти и музиканти като Стефка Берова, Йордан Марчинков, Богдана Карадочева, Васил Найденов, Христо Кидиков, Маргарита Хранова, Панайот Панайотов, братя Благовест и Светослав Аргирови, Камелия Тодорова, Георги Христов, Нели Рангелова, Кристина Димитрова, Петя Буюклиева, Красимир и Виолета Гюлмезови, Ева Найденова, Кирил Маричков и Валди Тотев от " Щурците ", Йордан Караджов от " Сигнал ", Митко Щерев, Веселин Маринов, Силвия Кацарова, Мими Иванова и Развигор Попов, Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев (ФСБ), Росица Кирилова, Богдан Томов.

350 лева на месец пък ще получават 26 лица, които са били „ механически екип “ в Концертна дирекция.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР