Не обичам паметници. Струва ми се, че паметник трябва да

...
Не обичам паметници. Струва ми се, че паметник трябва да
Коментари Харесай

Слави Трифонов: За този човек трябва да се говори. Той не е българин, но е направил за България толкова много, че направо си е българин

Не обичам монументи. Струва ми се, че монумент би трябвало да е това, което си направил. И колкото е по-велико то, толкоз повече хората да приказват за него. Това написа във " Facebook “ водачът на " ИТН “ Слави Трифонов.

" Поколение след потомство. Това е същинският монумент. Но има един монумент в София, на който през днешния ден аз сложих цветя. Защото хората доста не приказват за индивида, увековечен на него. А за този човек би трябвало да се приказва. Поколение след потомство. За неговото дело би трябвало да има памет. Този човек не е българин, само че е направил за България толкоз доста, че напряко си е българин. Той се споделя Томас Удроу Уилсън – 28-ят президент на Съединени американски щати. Днес се навършват 98 години от неговата кончина "

Защо е толкоз значим този човек за България?

" След Първата международна война ние сме от страната на изгубилите страни, което дава мотив на нашите съседи да предявят убийствени териториални искания към България. Планът на Гърция, подсилен от Сърбия и Румъния е за заличаването на Царство България и разкъсването му на три области, подчинени точно на Гърция, Сърбия и Румъния. Планът в действителност значи очистване на България като страна.

Това предложение среща безапелационен отпор от американския президент Томас Удроу Уилсън. Той участва персонално на мирната конференция във Франция и упорства да се зачита прогласеният от него принцип за етническо самоопределяне на териториите при следвоенно устройство. И не приема да вземем за пример претенциите на Белград да получи над 13 хиляди кв. км. повърхност от България, в това число Видин, Кула, Белоградчик, Трън, Цариброд, Босилеград, Кюстендил, Струмица и Петрич, където живеят половин милион българи. Не приема и претенциите на Румъния за Южна Добруджа и на Гърция за Беломорска Тракия. Удроу Уилсън декларира следното: " По-скоро ще напусна конференцията, в сравнение с да се съглася с подялбата на един народ със независима страна и вековно минало “.

" Това е индивидът, на чийто монумент през днешния ден занесох цветя. Нищо не е, само че ще е добре в случай че на паметника има повече цветя ", приключва своя още Трифонов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР