Не на думи, а на дело трябва да се пристъпи

...
Не на думи, а на дело трябва да се пристъпи
Коментари Харесай

Западът се опитва да блокира реекспорта за Русия

Не на думи, а на дело би трябвало да се пристъпи към създаването на ответни ограничения!

Европейският съюз не може да реализира единодушие за нов пакет от наказания против Русия, оплака се Жозеп Борел на 24 април. „ Някои страни показват това, което считат, че би трябвало да има в него, като наказания за диамантите. Други, в противен случай, споделят, че е по-вероятно диамантите да не бъдат директно наранени. Затова считам, че въпросът ще бъде завършен не по-рано от втората половина на май.

Невъзможно е да се чака нещо по-рано “, сподели Збигнев Рау, началник на полската дипломация след срещата на „ Съвета на външните министри на Европейски Съюз “. Възможно е, с изключение на диамантите, да има различия и във връзка с Росатом.

Предполага се, че 11-ият пакет, както сподели Урсула фон дер Лайен, би трябвало да бъде ориентиран " основно към битката със заобикалянето на рестриктивните мерки - към затваряне на малките врати за реекспорт ". В преамбюла на разисквания документ категорично се отбелязва нуждата „ да се даде явен сигнал на физически и юридически лица в трети страни; материалната поддръжка за съветската войска и отбранителната промишленост на Руската федерация ще има съществени последствия, които ще обиден достъпа на трети страни до пазара на Европейски Съюз.

Предвидени са ограничаващи, а в някои случаи и забранителни ограничения за търговията, вложенията, в това число междубанковото, а в някои случаи и филантропичното съдействие. От есента на 2022 година - януари 2023 година има построени взаимни комисии на Съединени американски щати и Европейски Съюз, които управляват финансовите и икономическите връзки на всички страни от Централна Азия и към двадесет други страни с Русия за възможното им включване в паралелни (вторични) наказания.

Списъкът с евентуални цели включва Турция, Казахстан, арабските страни. От 12 април три узбекски предприятия, които си сътрудничат с Русия, са под наказания на Съединени американски щати, в това число градообразуващия циментов цех Akhangarancement, следен от Akkermann Cement CA, основан от конструкция от USM холдинга на Алишер Усманов.

Компаниите, които желаят да избегнат рестриктивните мерки на Съединени американски щати, би трябвало да лимитират всичките си интервенции с Akhangarancement до 11 юли. Според Бахтийор Ергашев, шеф на Центъра за проучвателен начинания Мано, сходни дейности са ориентирани към „ заличаване на икономическите връзки на Узбекистан с Русия... тогава, наподобява, са вероятни наказания и за съдействие с Китай “.

Във всички стадии на санкционния напън върху Москва в тях интензивно взе участие напусналото преди този момент от Европейски Съюз Обединено кралство със своите 11 задгранични протектора, от които 8 са „ офшорно-реекспортни “. Към глобите се причислиха Норвегия, Швейцария, Исландия, Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, както и Монако, Сан Марино, Андора, Лихтенщайн.

Предложеният нов антиреекспортен пакет включва и европейски територии с самостоятелен митнически и стопански статут, който към този момент им разрешава да правят реекспортни интервенции и директни транзакции (северните марокански анклави на Испания, португалските острови на Мадейра и Селвагенс, датските Фарьорски острови и Гренландия, някои региони в Гърция, немският остров Хелголанд, източнокарибските автономии на Нидерландия).

В Америка финансовото разузнаване, планирането и използването на стопански и търговски наказания е предоставено на поделение на Министерството на финансите на Съединени американски щати, известно като Службата за надзор на задграничните активи (OFAC, Office of Foreign Assets Control), чиито стратегически задания се дефинират от Белия дом.

Напоследък има известия от Швейцария, Холандия, Естония и други страни за стотици инспекции за евентуални нарушавания на режима на наказания във връзка с артикули, подлежащи на експортен надзор, с вероятност за формиране на наказателни каузи. Вероятно наклонността ще се усили, само че с идентифицирането на общоприетите през днешния ден схеми, ще бъдат измислени нови.

По думите на генералния шеф на РСМД Иван Тимофеев, производителите в другарски страни, работещи на американско или европейско съоръжение или употребяващи технологии и програмен продукт от Съединени американски щати или Европейски Съюз, „ най-малкото ще бъдат лимитирани в доставките на своите артикули на съветски клиенти “.

Още по-сериозни последствия са „ наказателно гонене за заобикаляне на наказания и доставки през трети страни “; Съответните западни, изключително американските, институции се научиха през годините да разкриват сходни схеми, спирайки опитите на Иран, Северна Корея и други страни (Мианмар, Судан, Куба, Зимбабве, Либия, Югославия, Ирак, Етиопия, Гренада и пр.) за заобикаляне на въведените наказания против тях, и, затова „ сигурно може да се чака, че ограниченията за затваряне на малките врати и заобикалящите схеми ще бъдат неведнъж засилени “.

Характерен щрих: страните на Запада не са подхванали никакви възпиращи ограничения против Южна Африка и Южна Родезия в продължение на десетилетия, от 50-те години на предишния век, оборудвайки ръководещите там расистки режими с съвременни технологии и оръжия посредством реекспорт. Подложени на наказания на Организация на обединените нации до премахването на апартейда в тези страни (съответно през 1994 и 1980 г.), Южна Африка и Южна Родезия неведнъж нахлуват в Ангола, Мозамбик и Претория, отхвърлят да деокупират прилежаща Намибия...

Изглежда, че Евразийската икономическа комисия (постоянният регулаторен орган на ЕАЕС) би трябвало да създава групови ограничения за противопоставяне против затягащите се наказания за „ реекспорт “ на Запада, само че към този момент нищо не се знае за такава работа.

Приятелски настроените към Русия южни съседи вършат всичко допустимо да избегнат вторичните западни наказания, като в това време се пробват да не изгубят преимуществото заради новооткритата си роля на канали за съветски реекспорт.

Както отбелязва FT, през последната година търговията на Русия с някои страни се е нараснала с 60-80%, а доста от стоките, доставени в Русия, съдържат съставни елементи с двойна приложимост. Към края на март съвсем всички търговски банки в Киргизстан бяха обсъждани като претенденти за включване в постоянно обновените SDN - листи, с изброяване на попадащите под ограничавания физически и юридически лица.

Известно е, че управляващите на Република Армения са подложени на деен напън, имайки опцията да отчетат невиждан стопански напредък от 12,6% през 2022 година, не на последно място с помощта на растежа на търговията с Русия и преместването на релокантите.

При вноса и износа на артикули за Русия Армения се управлява от разпоредбите на ЕАЕС, няма други ограничавания за тези интервенции, твърди Комитетът по държавните доходи на републиката. Извиването на ръцете обаче ще продължи: по данни на изданието Храпарак, по време на неотдавнашното посещаване на премиера Никол Пашинян в Берлин той е получил „ упорити предизвестия “ да прекъсне паралелния импорт за Русия.

Не по-малко дейна работа се прави и в Централна Азия. Съединените щати са подготвени да оказват помощ на Казахстан да наложи антируските наказания и да минимизират икономическите последствия от сходна политика за страната, както се отбелязва в отчет, оповестен от Министерството на финансите на Съединени американски щати след посещаване в Казахстан на 23-26 април от представители на Министерството на финансите и Министерството на търговията.

На 12 април ръководителят на Съвета на Европейска икономическа общност, вицепремиерът на Руската федерация Алексей Оверчук организира първото съвещание на Организационния комитет на Евразийския стопански конгрес, който ще се организира в Москва на 24-25 май. Беше утвърдена концепцията на събитието, бяха разпознати настоящи области на взаимоотношение в границите на ЕАЕС (научно-техническо съдействие, финансов бранш, промишленост и агропромишлен комплекс, климатична стратегия, енергетика, техническо контролиране и ветеринарна медицина, развиване на вътрешния пазар на съюз, електронна търговия, митническо контролиране, районно съдействие, публични поръчки, статистика).

„ Темата на идния Евразийски стопански конгрес се дефинира като „ Евразийска интеграция в многополюсен свят “… Целта на форума е да разпространява концепцията за Съюза като интеграционно обединяване в многополюсния свят и да усъвършенства връзките за съдействие в евразийско пространство “, означи А. Оверчук.

Едва ли на това и други сходни събития тематиката „ наказания “ ще бъде заметена под килима. Ето за какво, без да отсрочва въпроса, в тясно съдействие с сътрудниците от ЕАЕС и други другарски страни, съветската страна би трябвало не на думи, а на каузи да стартира да създава нужните ограничения в отговор на деструктивната политика на Запада. Практическото осъществяване на тази задача ще ускори интереса на сътрудниците на Москва към по-нататъшно политическо и икономическо съдействие с нашата страна.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР