Не можем да просперираме като държава, ако не сме достатъчно

...
Не можем да просперираме като държава, ако не сме достатъчно
Коментари Харесай

Посланикът ни в Скопие: Железницата София-Скопие е драстичен пример за липсата на свързаност на Балканите

Не можем да просперираме като страна, в случай че не сме задоволително свързани с всички наши прилежащи страни, счита изключителният и пълномощен дипломат на Република България в Република Северна Македония Н. Пр. Ангел Ангелов. Това мнение той изрази по време на конференция в София, отдадена на Балканите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според Ангелов железницата " София-Скопие " е фрапантен образец за неналичието на задоволително съгласуваност на Балканите. Самата концепция за нейното изграждане е от първото Народно заседание след Освобождението. По думите му, в случай че кохезионните фондове са по-лесни за асимилиране за планове сред страни членки на Европейски Съюз, то е много по-трудно да се намерят средства за свързване с страните от Западните Балкани.

" В тази връзка през 2018 година по време на нашето председателство на Европейски Съюз главен приоритет бяха Западните Балкани. Успяхме да обърнем прожектора на Брюксел към проблемите на Западните Балкани. Дали успяхме да го задържим, не съм доста уверен, само че ще продължаваме нашите опити това да стане ", съобщи Ангелов. 

Той се върна към 2018 година, когато на Берлинския развой България настоя и се откриха средства за започване на построяването на железницата " София-Скопие ". Първият лот е напълно финансиран безплатно от кохезионните фондове. Вторият и третият са с нисколихвени заеми от Европейската капиталова банка и Европейската банка за възобновяване и развиване.

" От нашата страна на границата модернизацията на железницата е заложена в многогодишната финансова рамка. Така че без кохезионните фондове свързаността и доближаването са невъзможни, по тази причина образецът със железницата е толкоз значим ", заключи Ангелов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР