Не може да се отрече, че автомобилът е впечатляваща машина,

...
Не може да се отрече, че автомобилът е впечатляваща машина,
Коментари Харесай

10 иновации, които промениха историята на автомобила

Не може да се отхвърли, че автомобилът е впечатляваща машина, която в никакъв случай не спря да еволюира и да преоткрива себе си. В доста случаи тази еволюция е стимулирана от възходящата потребност за повишение на сигурността и увеличение на комфорта за пасажерите.

Но, несъмнено, това не са единствените претекстове за нововъведения, защото разходът на гориво или упоритостта да се предложи нещо по-добро по отношение на съперниците, също са измежду движещите фактори за развиване. Бъдещето, за благополучие, наподобява ярко, защото няма подозрение, че през идващите 20-ина години автомобилът ще продължи да еволюира с още по-голяма скорост.

Предпазен колан

Няма подозрение, че тази иновация е избавила най-вече животи в историята на автомобила. И въпреки тя да е взаимствана от самолетите в началните години на предишния век, 3-точковият защитен колан, както го познаваме през днешния ден, се появява в автомобила едвам през 1958 година През тази година Volvo оборудва модела P220 Amazon с защитни колани.

Въздушна възглавница

Първият автомобил, употребявал въздушна възглавница за лидера, е Oldsmobile Toronado през 1973 година Това е доста опростена система, която не работи вярно. Продава се като алтернатива за $250, тъй че са създадени едвам 1000 бройки.

Първата „ модерна” въздушна възглавница е инсталирана в Mercedes-Benz S-Class през 1981 година Оттогава еволюцията й не стопира. През 1994 година Volvo 850 вкарва страничните въздушни възглавници и въздушните пердета, а две години по-късно и въздушната възглавница за коленете. През 2009 година Ford показва първите въздушни възглавници, вградени в защитните колани (Fusion).

Лансираното през 2011 година Volvo V40 вкарва първата въздушна възглавница за пешеходци. В случай на случай, капакът на мотора се повдига автоматизирано нагоре и се раздува въпросната въздушна възглавница, която да понижи силата на удара.

Електронна стратегия за непоклатимост (ESP)

Това е нововъведението, която е избавила най-вече животи след защитния колан. Разработена е в резултат на случай. През 1989 година инженерът на Mercedes-Benz Франк Вернер Мон губи надзор върху своята Е-класа (W124) в Швеция, придвижвайки се към тестовия полигон на марката. Докато чака идването на Пътна помощ, той се пита дали ще е допустимо да употребява датчиците на ABS, с цел да се следи скоростта на въртене на всяко колело, с цел да може спирачките да се задействат селективно и вследствие на това да се избегне случай като този, който той претърпява.

За благополучие, Mercedes поглежда с положително око на тази концепция и Мон стартира създаването на логаритъм, който би разрешил изчислението на силата на спирачна изпитание върху всяко колило, с цел да се стабилизира автомобилът. Когато съумява, той усилва броя на датчиците на ABS и прибавя нова част към своя тестови първообраз: жироскоп, кадърен да мери въртенето на автомобила по отвесната си ос.

През 1992 година Mercedes-Benz, в съдействие с Bosch, стартира създаването на ESP за своите серийни модели. Системата дебютира в CL 600. Технология, която от ноември 2011 година е наложителна за всеки автомобил, продаван в Европейски Съюз.

Автоматична спешна спирачна система и засичане на пешеходци

Първата автоматизирана спешна спирачна система са появява в автомобил на Volvo (колко изненадващо) преди към десетилетие. По това време системата употребява инфрачервена лазерна камера, способна да накара автомобила самичък да спре при скорост под 30 км/ч, с цел да избегне (или понижи резултата от удара) на конфликт.

Системите не престават да еволюират и в днешно време коли от ранга на E-Class и S-Class може единствено да стопират на място от скорост 200 км/ч.

Адаптивен круиз надзор

Основната функционалност на тази система е, в допълнение на поддържането на непрекъсната скорост на придвижване, че може да форсира и понижава съгласно трафика начело. Използва дългообхванти радари и камера, която нормално е инсталирана в радиаторната решетка или огледалото за назад виждане. Адаптивният круиз надзор става известен преди към десетилетия. Той е основата за развиването на системите за самостоятелно ръководство.

Системи за самостоятелно ръководство

Това е последният вик на модата в автомобилния свят, който специалистите чакат да оформи бъдещето на автомобила и транспорта изобщо. Вече има марки (луксозни), които са оборудвали част от моделите си със системи за самостоятелност от Ниво 2, а от скоро и Ниво 3. В момента една от най-иновативните сходни системи е инсталирана в Audi A8 (Ниво 3).

В лимузината системата работи без никаква интервенция на лидера при скорост до 60 км/ч, като се разчита на безчет сензори за разбор на трафика.

Дизелов мотор

Макар Рудолф Дизел да изобретява този мотор през далечната 1883 година, за пръв път в сериен автомобил той се внедрява през 1936 година, когато в продажба влиза Mercedes-Benz 260 D. Този мотор е оборудван с 4-цилиндров атмосферен с възпламеняване на горивото под налягане, генериращ мощ 45 к.с. при 3200 об./мин. Разходът му е относително невисок и с едно зареждане може да измине до 400 км.

През 80-те години дизелите всеобщо стартират да се снабдяват с наложително пълнене, което усъвършенства динамичността и понижава разхода. Днес дизел е мръсна дума.

Четири завиващи колела

Mercedes-Benz вкарва системата за завиване на четирите колела във боен модел, VL 170 през 30-те години на предишния век. Колелата на двете оси завиват в противоположна посока, което понижава диаметъра на завой.

Първият сериен модел, който е оборудван с такава система, електронно следена, е Honda Prelude от 1988 година През 90-те Citroen показва ZX, чиято задна ос се възползва от инерцията, генерирана от завоите, с цел да „ трансформира” задното си окачване и да сътвори резултат на противоположно завиващи колела.

Няколко години по-късно Renault употребява система за четири завиващи колела в Laguna GT, а през днешния ден доста спортни коли разчитат на сходна настройка.

Климатик

„ Забравете за горещината през лятото в първия в света климатизиран автомобил”. Това е рекламата на Packard 120, стартиран през 1939 година

По това време климатичната система има много проблеми: охлаждащата система (примитивен компресор) заема целия багажник и има единствено две позиции: on и off.

Днес няма (или съвсем няма) нов автомобил, който да се продава без климатик.

Задвижване на четирите колела

Изненада, изненада. Първият автомобил със задвижване на четирите колела, който не е офроуд машина, не е Audi, а Jensen FF 1966. Този автомобил разчита на 4х4 задвижване, създадено от Ferguson Formula (от където идва и акронимът FF). Тя изпраща 37% от въртящия миг към предните колела 4 63% към задните.

През 1980 година, в рали „ Португалия”, Хану Микола финишира с задатък от 29 минути пред втория. Той кара Audi Quattro. Проблемът е, че автомобилът към момента не е хомологиран за надпревари, по тази причина Микола не е класиран първи. Излишно е да продължаваме с историята. Появяват се рали чудовищата от Група В, а през днешния ден съвсем всички модели на първокласните марки разчитат на система за задвижване на четирите колела.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР