Не мога да възприема омразата, която завладя България В редица европейски

...
Не мога да възприема омразата, която завладя България
В редица европейски
Коментари Харесай

Дани Каназирева: Популизмът блокира реформите в държавата и ...

Не мога да възприема омразата, която завладя България

В редица европейски страни доста от обезщетителните механизми за енергийната рецесия към този момент са факт

Един от целите е затварянето на външния кръг на Пловдив сред надлез „ Скобелева майка “ и кръговото кръстовище за Асеновград, както и уголемение на Околовръстното

- Г- жа Каназирева, по какъв начин се чувствате като народен представител в съпротива, подложена на гневни офанзиви от ръководещите партии?

- Не се тормозя от това. Десет години съм била в съпротива и не съм взела участие в ръководство. Година и половина бях регионален шеф, и то в най-тежкото за България и за целия свят време. Въпреки късия интервал в регионалната администрация, успяхме да свършим значително работа. Никога не съм търсила метод да вземам участие в ръководство непременно, в случай че нямам идея, която да печеля в публичен интерес. Но не мога да възприема омразата, която завладя България. Всички ние като общество би трябвало да си даваме сметка, че това е доста рисково събитие - да се ненавиждаме и да демонстрираме завист, доминирана от хора, които би трябвало да служат за образец за имитиране.

Тази свръх експанзия е рискова и за децата,

чийто метод на държание занапред се образува. Не е обикновено, вместо да търсим експертни решения по сериозните проблеми в страната, да се губи скъпо време в постоянно неоснователните и злобни нападки от страна на първите хора в страната. С ненавист не се ръководи. Като общински консултант в опозицията и като регионален шеф в никакъв случай не съм си разрешила да спечелвам дивиденти с груби думи и да наскърбявам, изключително без обстоятелства и доказателства. В тази конюнктура на омраза не виждам директен резултат от работата, а и ми е мъчно да вземам участие с решения, както съм работила в Пловдив. Въпреки това, каквото зависи от мен, ще го направя в интерес на града и региона ни.

- За 9 месеца в трите Народното събрание не се “роди” нито един значим закон, с изключение на частичните промени, признати в придвижване. На какво се дължи тази тромавост и дали очаквате колелото да се завърти по-ефективно?

- Предишните два Народното събрание изгубиха време в празни приказки, а в актуалното Народно заседание също не е взето нито едно решение по предпочитаните проблеми на страната. Тази обстановка се дължи на обстоятелството, че страната се ръководи от общ брой на партии, които са идеологически несъвместими и които нямат ясни и съответни решения за излизане от рецесията. В 45-ото и 46-ото Народно заседание представителите на тези партии се държаха като в предизборна акция, залагайки на омразата и реваншизма. Този звук продължава и в този момент, вместо предстоящата от гласоподавателите смяна и нуждата от решения в изискванията на заплашителен ценови потрес.

- Бюджетът на страната ще бъде признат най-рано през февруари. Очаквате ли бързо да се вземат ограничения за облекчение на популацията и бизнеса в енергийната рецесия?

- Изключително доста се закъснява с ограниченията. В предходните два Народното събрание и в мандата на служебния кабинет беше изпуснато скъпо време, а новото ръководство стартира без действителна визия какви дейности би трябвало да се подхващат. Предложеният от нашата група

мораториум даде време на държавното управление

и ръководещите би трябвало към този момент да са внесли в Народното събрание решение на казуса. В редица европейски страни доста от обезщетителните механизми към този момент са факт. При нас са признати частични обезщетения, само че те са извънредно незадоволителни съгласно високите равнища на инфлацията. Опасявам се, че поради забавянето на държавния бюджет невиждано ще закъснеят и бюджетите на общините, което заплашва по-малките общини от банкрут, тъй като при тези цени те не могат да си заплащат сметките.

- Кметовете на общините се надяват, че една от измененията ще бъде децентрализацията на финансите. Новият регионален шеф Йордан Иванов разгласи, че е децентралист и ще работи за промяната. Какво може да се чака в тази тенденция в близко време?

На новия регионален шеф, с който се познаваме от доста години, пожелах триумф. Темата на моята докторска дисертация е децентрализация и аз доста добре познавам този комплициран развой за разделянето на финансовите запаси сред страната и общините. Коментирали сме го и с Йордан Иванов. Кметовете, регионалните шефове и работещите в държавните институции по места най-добре познават проблемите на локалното население и, разполагайки със средства, могат доста по-ефективно да ги вземат решение. Важно е да се сътвори и второ равнище на районно самоуправление -

регионалните шефове да бъдат избираеми,

каквато процедура е въведена в доста други демократични страни. Въпросът е дали държавното управление и болшинството в Народното събрание имат смелостта и волята да го създадат. Лично аз се колебая, че това ще се случи в този формат на обединението.

- Новият регионален шеф планува среща с депутатите от Пловдив и региона. Като някогашен регионален шеф, а в този момент като народен представител върху какви проблеми желаете да се работи взаимно за района?

- Познавам до най-малките елементи проблемите на Пловдивска област, за които би трябвало да се търси решение. Те са доста. Един от главните цели е затварянето на външния кръг на Пловдив сред надлез „ Скобелева майка “ и кръговото кръстовище при изхода от Пловдив за Асеновград, а също по този начин разширението на Околовръстното шосе, за което по време на ръководството на ГЕРБ беше стартирано планиране. Крайно време е да бъде приключен ремонтът на Околовръстното шосе, който беше спрян през предходната пролет, макар че този сектор е в неприятно положение. В региона би трябвало да се извършват и доста други планове, изключително удвояването на пътя Пловдив-Калояново, тъй като е ужасно претрупан и рисков. По мое време бяха ремонтирани 200 км пътища, в това число към Лилково и Ситово и нека тези темпове да продължат.

Подготвям запитване за пътната инфраструктура в региона

до министъра на районното развиване и ще упорствам в бюджета да се заложат средства. Надявам се и да не се прави отстъпка във връзка с екологията. Докато управлявах региона, бяха спрени няколко предприятия, които замърсяваха околната среда, само че по тази причина е нужна храброст и безкомпромисност.

- Предишните два Народното събрание изкараха по два месеца. Какъв живот давате на 47-ото Народно заседание?

- Не бих си разрешила да давам прогнози. Винаги съм казвала, че България има потребност от устойчиво държавно управление, само че парцелирането на министерства и постове опонира на всички поръчки, които бяха дадени от ръководещите партии, а популизмът пречи на промените. Липсва хубавичко ръка и волята за решаването на проблемите в България. Знам от моя опит, че

няма проблем, който страната да не може да реши,

в случай че желае. За страдание, не виждам воля и сила, а единствено разпределение на постове.

- Как си представяте бъдещето на Съюз за Пловдив, който остана отвън политическата ви активност?

- Никога не съм преставала да бъда част от Съюз за Пловдив.Това е моята организация, която съм основала от нулата, тя е жива и дейна. С тези хора - образовани и знаещи специалисти - съм съвсем всекидневно, всяко решение съм вземала с тях и по този начин ще продължи отсега нататък. Заедно ще решаваме и присъединяване на Съюз за Пловдив в локалните избори.

- Както постът на регионален шеф, по този начин и този на народен представител е трамплин към кметския стол. Ще се кандидатирате ли за кмет на Пловдив?

- Много рано е да се вършат такива поръчки.Това е значимо решение и не зависи единствено от мен. Сега на дневния ред са други проблеми на страната.

- Липсва ли ви Пловдив?

Пловдив е моят град и в никакъв случай не мога да привикна със София. Не съм се разделяла с Пловдив и не съм си сменяла дома, не съм останала в столицата нито една вечер и всеки ден се прибирам в Пловдив, тъй като тук е моето семейство и хората, които обичам.

Дани Каназирева е приключила право в ПУ “Паисий Хилендарски”. Адвокат и лекар по конституционно право, с дисертация на тематика „ Местната власт в изискванията на участие на България в Европейския съюз “. Специализирала е “Британско право и право на Европейския съюз” в Кеймбридж, а през 2014 година - в Съединени американски щати по стратегия " Младите водачи на България “. Основател и водач на Съюз за Пловдив, няколко мандата беше общински консултант и ръководител на групата на същата партия в пловдивския парламент.

След локалните избори през 2019 година с решение на Министерския съвет и заповед на премиера Бойко Борисов е назначена за шеф на Пловдивска област. На този пост е до парламентарните избори на 4 април 2020 година, след което е определена за народен представител в 45-ото Народно заседание с листата на ГЕРБ-СДС за Пловдивска област от гражданска квота. Народен представител е в 46-ия парламент, а в този момент и в 47-мия, където е член на правната комисия и заместник- ръководител на комисия за директното присъединяване на жителите в ръководството.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР