Не мога да си купувам скъпа храна. Трябва да следя

...
Не мога да си купувам скъпа храна. Трябва да следя
Коментари Харесай

Естония има най-високата инфлация в Еврозоната. Цената плащат бедните

" Не мога да си закупувам скъпа храна. Трябва да проследявам цените ", споделя 78-годишната естонка Ане, която даже е почнала да работи. Естония е най-богата от балтийските страни, само че се бори с най-високата инфлация в еврозоната.

Естония е считана за най-богатата от трите балтийски страни. Същевременно тя е и страната с най-високата инфлация в еврозоната. От края на 2021 година заплатите на работещите са скочили приблизително с 10 %. Повишените държавни разноски, по-голямото потребителско търсене, растящите цени на силата и войната в Украйна обаче водят до стремителен растеж на инфлацията. През май тази година тя доближи повече от 20 %.

Пенсионерите са тежко наранени

Това оказва изключително мощно въздействие върху живота на най-бедната част от популацията в Естония - пенсионерите. 78-годишната Ане Линде работи в музей. Тя приказва четирите езика и се интересува от история - на пръв взор наподобява, че това е положително място за нея. Но Ане тук не по лично предпочитание - възходящите разходи и поскъпналият живот са я принудили да си откри работа за през лятото. " Опитах се да пребивавам като икономисвам, с цел да не си предизвиквам още по-големи страхове от тези, които скокът на цените сътвори. Тази работа ми е доста нужна ", споделя тя.

Строителният отрасъл в страната е изключително тежко обиден от растящите цени. Заради войната цената на материалите е повишена доста.

" Ако строиш жилища, това значи, че всеки един от тях ще коства към 20% повече ", споделя финансовият шеф на строителната компания AS Merko Ehitus Урмас Сомелар.

Естонската централна банка чака инфлацията да се забави през 2023 година, само че предизвестява, че потребителските цени ще останат високи и през идните години.

Инфлацията усилва бедността

Проблемите на Ане Линде са доста по-елементарни. " Не мога да си закупувам скъпа храна. Трябва да проследявам цените. Особено на маслото. Разликите в цените могат да бъдат много огромни ", споделя тя.

Тя получава държавна пенсия и няма по какъв начин да завоюва от растящите заплати. През по-голямата част от годината нейният наличен приход ще остане неизменен, до момента в който цената на живота се повишава. Единственото, което ѝ остава, е да се приспособи към обстановката.

Ане споделя, че се пробва да яде по-малко и да използва ток допустимо най-пестеливо. Надява се, въпреки всичко някой ден цените ще паднат. Това, което сега ѝ остава, е да затегне колана.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР