Не мога да разбера какво става в Пловдив! Искат по-чист

...
Не мога да разбера какво става в Пловдив! Искат по-чист
Коментари Харесай

Кръстовище на две нива е най-ефективното решение за трафика ...

Не мога да схвана какво става в Пловдив! Искат по-чист въздух, а са срещу план, който ще понижи тапите и нездравословните излъчвания от превоза. Няма да променяме габарита на бул. " Марица-юг ", с цел да се твърди, че там ще бъде като автомагистрала. Броят на дърветата в региона ще се усили, а няма да намалее, твърди инж. Маньо Манев, началник на плана на компания " БИАС -М " за пробива до Водна палата.

- Инж. Манев, по какъв начин ще коментирате настояването на група пловдивчани да се спре построяването на пробива до Водната палата?

- Искането, както и причините на тези жители, са неоснователни. Не мога да схвана какво става в Пловдив. Градът би трябвало да има улици и с построяването на подлез смъкваме бул. „ Марица-юг ” долу, вследствие на което се разтоварва трафикът по бул. „ Цар Борис III Обединител ”. Новото пътно оборудване разделя безконфликтно придвижването сред двата булеварда, което прави шофирането в региона доста по-сигурно. Цялата дължина от началото на едната рампа до началото на другата рампа е 180 метра. Предвижда се леко уголемение, с цел да се изградят локалните платна за връзка с бул. „ Цар Борис III Обединител ”. Премахват се левите завои и кръговото кръстовище, които до момента създаваха тапи.

- Какъв ще бъде габаритът на бул. „ Марица-юг ”?

- С построяването на пробива булевардът си остава със същия габарит - 7 метра, като двулентов път. Не може да се приказва, че това ще бъде автомагистрала, тъй като не дава отговор на критериите за автомагистрали. По бул. „ Марица-юг ” ще минават леки и лекотоварни коли заради обстоятелството, че подлезът до Водната палата е планиран с височина 3,50 метра, както и останалите мостове. За тежковарните коли, както и за транспорт на едрогабаритни товари изискуемата височина е 4,50 метра. Движението по този бул. ще се успокои, тъй като колите няма да чакат на кръговото кръстовище.

- Какви са основанията да смятате, че ще се увеличи  пропускателната дарба на двата булеварда?

- Този план е направен на база на много предварителна работа. Община Пловдив разполага с Общ организационен проект, Транспортно-комуникационен проект, проучване на пътни потоци. Кръговото кръстовище бе проблематично, тъй като кръгът е доста дребен, а за по-голям няма опция. При тапите най-вече се замърсява въздухът, а с построяването на пробива около Водната палата ще се минава доста по-бързо, затова и нездравословните излъчвания ще намалеят. По-голямото придвижване е на бул. „ Цар Борис III Обединител ” и то ще бъде гладко. Пропускателната дарба ще се усили сензитивно. Задръствания няма да има и по бул. „ Марица-юг ”, където трафикът ще бъде омекотен.

- Къде ще минава велоалеята?

- Велоалеята се резервира, само че има прочут компромис. Поради обстоятелството, че в нашите нормативни документи този подлез се третира като тунел, а в тунели не се позволява велоалея. Този въпрос би могъл да се дискутира нормативно. Ние също бихме предпочели да разтеглим тротоара и велосипедистите да минават гладко през подлеза на бул. „ Марица-юг ”. Но при настоящата нормативна база велосипедистите ще би трябвало да спрат, да минат пешком и отново да се качат на колелото. Ако Общината се ангажира да разиска този въпрос с КАТ и да се направи изключение, бихме могли да вкараме велоалеята в подлеза. При строителството се постанова да бъдат отстранени няколко дървета, само че ние имаме проект по озеленяването по продължение на целия бул.. Броят на дърветата даже се усилва. Тротоарите и велоалеята на бул. „ Марица-юг ” остават.

- Има ли възможност да се появят подпочвени води и да нанесат вреди на прилежащите здания?

- Категорично няма заплаха за постройките. Изобщо не стигаме до подпочвените води. При строителството на подлеза се слиза на 4,50 метра под асфалта на булеварда, т.е. това са 3,50 м височина на подлеза и 1 м структура. Подпочвените води се намират на 5-5,50 м, до които ние не стигаме. Предвидили сме водоплътна завеса от водачи, които слизат на 9 метра под терена, вършат щит и се извършват под отбраната на обсадни тръби. Прави се стена, без да се копае. Тя пази съвършено от слягания и подпочвени води. Тези новаторски способи сме практикували на доста места с позитивен резултат. Независимо от това сме предписали мониторинг, който да обезпечи още една отбрана. Уверявам ви, трафикът по двата булеварда в тази част на града ще се улесни доста.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР