Не ми стана ясно за какво беше това посещение, след

...
Не ми стана ясно за какво беше това посещение, след
Коментари Харесай

Проф. Касчиев, ядрен физик: За реакторите на АЕЦ Козлодуй трябваше да се направи търг като в Чехия

Не ми стана ясно защо беше това посещаване, откакто беше оповестено, че имат единствено среща с помощник-държавния секретар по енергийните въпроси на Съединени американски щати. Въобще имало ли е договаряния? Тези срещи са от вида на: „ високо оценяваме, че вие вършиме това “ – нищо съответно за нуклеарните планове не е обяснено, най-малко по наличната информация. Самият факт, че министър председателят реши да не отпътува с тази делегация, приказва, че никакви срещи на високо равнище не са били контрактувани, нито текстове на съглашения или контракти. Това сподели в изявление за „ Лице в лице “ нуклеарният физик проф. Георги Касчиев.

На въпрос дали седми и осми блок на АЕЦ „ Козлодуй “ могат да бъдат построени на рационална цена, специалистът изясни, че е значимо да разберем какво имаме поради с това фразеология.

„ Сипят уверения, че един подобен реактор щял да коства 6 милиарда $. Фактите демонстрират, че Щатите имат два построени реактора, те костват 35 милиарда $ двата. При нас се споделя, че ще ни костват 12, най-вече 13 милиарда $, само че обстоятелствата приказват друго. Трябваше да се направи търг, както в Чехия. Те поканиха всички съществени производители, като се изключи руснаците. Те не позволиха „ Уестингхаус “. Те са изгубили шанса си, тъй като не са дали информация за последна цена, качество и периоди. Тук, където им е свирена служебна победа, се чака, че откакто предложат офертата си ще е извънредно преференциална за нас “, разяснява нуклеарният физик.

Проф. Касчиев добави още, че не трябва да съжаляваме за „ Белене “, а още повече, че и в актуалните геополитически условия планът е неосъществим.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР