Не малка част от града, а и региона, се превърнаха

...
Не малка част от града, а и региона, се превърнаха
Коментари Харесай

Маринчев с предложение как да се избавим от „терора на ВиК-Бургас“

Не дребна част от града, а и района, се трансфораха в пленник на некачествените им поправки, счита претендентът за нов мандат като общински консултант

Общинският консултант от Бургас направи разбор на проблемите с ВиК-сектора у нас и в морския град. Маринчев, който е още веднъж претендент за локалния парламент от листата на ГЕРБ като представител на партия „ Гергьовден “ , написа във фейсбук:

Измина първата седмица от акцията за локално ръководство. Срещите бяха интензивни, потребни и градивни . Очертаха се главните претенции и рецензии на нашите съграждани.

Част от тях основателни и обективни. Не дребна част, за жалост, отвън пълномощията и на кмета, и на Общинския съвет. Но и не дребна част образувани от лъжите и опорките на нашите съперници.

Разбира се, не са нерешими.

В основата на всяко решение е да се дефинира тъкмо източникът на основания проблем. Или казано по различен метод слагането на вярната диагноза е половината от сполучливото лекуване.

Проблем номер едно и по неотложност, и по значимост (по моя преценка) е основан от ВиК – Бургас.

 ❗️ И ще помоля тези, които ще си създадат труда да прочетат това, да проявят самообладание и да го прочетат до края, тъй като е мъчно да се синтезират всичките им безобразия в няколко фрази.

От близо година не дребна част от града, а и района, се трансфораха в пленник на некачествените им поправки . Забавянето на осъществяването на водния цикъл води до закъснение на по този начин предстоящите от жителите на Бургас поправки на пътната инфраструктура. Това води и до риска Община Бургас да загуби целеви средства от държавния бюджет.

Квартали като Лозово и Долно Езерово, както и на улиците „ Фердинандова “, „ Индустриална “, „ Мария Луиза “, „ Шейново “, „ Сливница “, „ Княз Борис I “ и други основни места в Община Бургас остават блокирани поради забавени действия по огромния план за воден цикъл на града или некачествено възобновени сектори след ВиК поправки.

 ❗️ Поради това се усилва вероятността Община Бургас да загуби целеви средства от държавния бюджет, планувани за ремонт на улици след приключването на ВиК плановете. Според условието на финансовото министерство тези средства би трябвало да бъдат изразходвани до края на тази календарна година.

? И съответен образец : ВиК Бургас няма да асфалтира ул. “Индустриална “, която бе разкопана за замяна на водопровода и канализацията. Водното сдружение разкопа основната пътна артерия преди близо година, с цел да подмени инфраструктурата. Дейностите бяха част от огромния воден план на Област Бургас, само че се оказа, че средства за възобновяване на настилката по този начин и не са планувани. Което значи, че администрацията и бъдещият Общински съвет незабавно би трябвало да намерят 6 милиона лв. за нейното възобновяване от вътрешни запаси.

 ➡️ И тук стигаме до главния проблем. И Ви обръщам особено внимание.

В началото на 2022 година в бизнес проекта си ВиК-Бургас предлага капиталова стратегия в размер на 136 милиона, на съображение на която и нарастване на водата за крайни консуматори с 60%. Няма да се спирам на обосновката, 7-те разновидността на проекта, по какъв начин се пробваха да си измият ръцете и да трансферират отговорността на кметовете и общинските препоръки от целия район за нарастването, само че ще ви обърна внимание на нещо по-съществено.

„ Регулаторната рамка у нас е удобна за активността на ВиК операторите . България е единствената страна в Европа, в която в определяните цени авансово се включват както направените вложения, по този начин и тяхната възвращаемост.

В другите страни първо би трябвало да се създадат вложенията и след това се получава съответната възвращаемост “ . Този откъс е на доктор Ивайло Касчиев, началник на работната група и шеф на дирекция към Министерство на регионалното развитие, изработен при чуване в Комисията за енергийно и водно контролиране към Народното събрание на 06.12.2022 година

? Във всички европейски страни операторите на ВиК услуги афишират капиталовите си проекти, периодите за тяхното осъществяване и качествените индикатори, които ще бъдат покрити. След което регулаторните органи ревизират дали са изпълнени правилно и в период. Чак по-късно се пристъпва към включване на цената на инвестицията в сметките на крайните консуматори.

 ❗️ А при нас, както споделя специалистът на Министерство на регионалното развитие, регулаторната рамка е удобна. В определяните цени авансово се включват както направените вложения, по този начин и тяхната възвращаемост.

 ➡️ Имайте още малко самообладание и ще ви покажа, какъв брой е удобна. Разбира се не за нас.

Нито едно ВиК сдружение с утвърден бизнес проект не е отчело цялостно осъществяване на всички индикатори за качество и заявените вложения през 2019 година

От общо 29, пет сдружения са отчели над 50% несъблюдение на индикаторите за качество, а 11 сдружения са отчели сред 40 – 50% несъблюдение.

При останалите 13 сдружения неизпълненията варират сред 7 и 11 неизпълнени равнища на индикатори за качество. Това излиза наяве от отчета на Комисията за енергийно и водно контролиране за изключителната инспекция на ВиК бранша, предоставена от Върховната административна прокуратура.

Мисля, че е ясно. Декларирани вложения за стотици милиони, включени от първия ден в цената на водата след утвърждението на КЕВР, и неизпълнени.

? Същото, каквото сега се случва в родния ни Бургас.

Без да съм правист, намирам единствено една дума за това и тя е ИЗМАМА.

Държавно сдружение на процедура лъже и мами жителите, взимайки пари за услуги, които не им дава. Какво значение има дали са предложили за сведение на общинските препоръки и кметовете 7 или 70 проекта за разглеждане. Те просто не ги извършват.

Вече повече от година и половина всички ние посредством сметките си изплащаме новите „ вложения “. Засега сме видели единствено прахуляк, тиня и разрушени улици.

Може би ще се запитате, къде е страната в тази ситуация. Нали приказваме за нейно сдружение.

Нека да я забележим...

 ➡️ На чуване в Народното събрание по тематиката, на 06.08.2021 година траяло 2:30 минути, Иван Иванов от КЕВР разгласи, че 17 сдружения са били глобени за несъблюдение на бизнес проекта и неприятно качество на водата, което е към 30% от всички в бранша. Депутатите обаче желаеха информация дали някъде водата е понижена, вследствие на тези санкции и дали крайните консуматори са били обезщетени. Няма подобен законодателен инструмент, разяснява Иванов.

Нашите пълномощия са да постановяваме санкции, отговорността за други дейности е на принципала министърът на Министерство на регионалното развитие, прибавя Иванов.

Никакви кметове, никакви общински съветници, регионални шефове... дори Председателят на самостоятелния надзорен орган КЕВР няма пълномощия да ги накарат да си свършат работата.

? Така да обобщим дотук.

ВиК операторите си дефинират някаква сума за вложения. След защитаването ѝ пред КЕВР незабавно я включват в цената на крайния консуматор.

Не я извършват.

Не съблюдават периодите, качеството на ремонтните действия, качествените индикатори за питейната вода и вследствие на което ги глобяват.

Предполагам ги глобяват с крупни суми. Както допускам, че тези крупни суми, които са разход за сдруженията, както са разход и загубите на вода по мрежата (конкретно за ВиК-Бургас по техни отчетни данни към 2019 година 55,01%) ще влязат в себестойността и идващото повишаване на водата за нас.

Няма обезщетения, няма уволнения на шефовете, предложили и неизпълнили бизнес проектите.

 ❗️ Всичко го плащаме ние. А те не престават да пишат нови проекти.

И след това се чудим по какъв начин по този начин един шеф на ВиК оператор надживява по няколко министри на Министерство на регионалното развитие. В бургаския случай повече от 20. И сами ще си отговорите на този въпрос.

Аз бих употребявал откъс на великия Радой Ралин от „ Златното руно “: „ Блага сума стоманени порти отваря “.

? Решението:

Изцяло в пълномощията на законодателя. Говорим за квалифицирани болшинства за смяна на конституцията, правосъдна промяна и все такива значими и фундаментални тематики, да намерят време нашите народни представители и да приведат ВиК бранша по естествените европейски стандарти.

Направени вложения, регистрирано правилно осъществяване в стойност, периоди и аршин за качество и тогава включване в себестойността на водата за крайния консуматор.

И фрапантни наказания за тяхна сметка при несъблюдение.

Бих стигнал и по-далеч. След като жителите упрекват и търсят отговорност за безобразията на ВиК операторите от кметовете и общинските препоръки, дано последните бъдат трансферирани за ръководство и отговорност на тях, най-малко да знаят за какво ги псуват хората и им стачкуват пред прозорците.

А до момента в който чакаме и се надяваме законодателите да извърнат внимание и на тази неправда, ще продължим натиска върху ВиК-Бургас.

При последната среща в края на август при Областния шеф поеха ангажимент да приключат с разкопките си до края на м. октомври и в случай че този път си удържат на думата, възобновяване на пътните настилки ще стартира незабавно и в незабавен порядък.

***

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

? Бюлетина 7 и преференция 106

? с цел да продължа да се боря и реализирам ефикасни резултати по тези тематики, които споделям с вас, тъй като ме тревожат и вълнуват.



 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР