Не иде реч за милитаризация, а за организация на ресурсите.

...
Не иде реч за милитаризация, а за организация на ресурсите.
Коментари Харесай

При нужда армията пази парковете от граждани

" Не иде тирада за милитаризация, а за организация на ресурсите. Безспорно е, че в случай че се стигне до задълбочаване на рецесията, ще има потребност от спомагателен човешки запас ". Така разяснява възможното включване на армията в дейностите по обезпечаване на ограниченията, залегнали в Закона за изключителното състояние, министърът на правораздаването Данаил Кирилов в предаването „ Лице в лице “ по Би Ти Ви.
„ Армията няма да бори вируса, само че би могла да взе участие като спомагателен, помощен запас в реализирането на общите противоепидемиологични ограничения. В момента позволяваме, че всички служители на реда, всички охраняващи пандизите са здрави. Не желая да се случва, само че в един миг може да се получи изострен недостиг на хора и следователно армията да се наложи да реализира спомагателни функционалности “, съобщи Данаил Кирилов. Като образец той даде действия като поддръжка за екипите на РЗИ при инспекциите на място.
На въпрос, в случай че даден човек, да вземем за пример, пресича парк на път за у дома, дали ще може да бъде спрян от военнослужещи, Кирилов отговори: „ Няма да ви арестува, само че няма и да ви допусне. Просто ще реализира функционалност по възпрепятстване на достъпа “.
„ Целта тук не е принуда, а отбрана и то отбрана на най-голямата полезност, която имаме като общество, а точно здравето на жителите. Целта не е да се гоним по улиците и да се ревизираме “, добави той. Запитан за опцията някой да бъде подслушван, правосъдният министър съобщи, че в случай че обещано лице се укрива от карантина и не е ясно къде се намира, мобилният оператор ще може да даде данни къде се намира той по клетките.
Данаил Кирилов посъветва възрастните хора да не се поддават на суматоха и да не подхващат никакви имуществени покупко-продажби в този миг. Въпреки това, по думите му, съществува опция да се изповядват покупко-продажби пред нотариус, което, обаче, може да сътвори риск за здравето на дадения човек.
„ На процедура имате пролонгация по заемите – лихвата за месеца ще си остане дължима, само че в случай че не се заплати, няма да има спомагателна наказателна рента, няма да направи заема дължим, няма да ви впише в Централния кредитен указател, няма да ви образува изпълнително произвеждане. Забранили сме всички дейности на съдия-изпълнители, дано хората да са спокойни, че по време на пандемията няма да бъдат изгонени от жилищата си “, добави правосъдният министър.
„ В този закон подсигуряваме на хората, че няма да им посегнем на главните права, в крайни случаи ще се лимитира придвижването, само че то ще се прави в техен интерес и в полза на цялото общество “, съобщи Данаил Кирилов като добави, че няма апокалипсис по продуктовото обезпечаване, а образованието върви обикновено и в отдалечен режим. „ Държавният запас е гарантиран и последствията от това се виждат “, добави той.
Данаил Кирилов посочи, че свободата на словото по никакъв метод не се визира от ограниченията и дейностите по отношение на изключителното състояние. „ За да бъде една информация потребна, обаче, тя би трябвало да бъде достоверна “, приключи той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР