Не е учудващо колко често хората питат Франк Мартела, финландски

...
Не е учудващо колко често хората питат Франк Мартела, финландски
Коментари Харесай

Смисълът на живота в три думи - разкри ги психолог от най-щастливата страна в света

Не е учудващо какъв брой постоянно хората питат Франк Мартела, финландски мъдрец и психолог, учещ основите на щастието, „ Какъв е смисълът на живота? “ Родината му  Финландия оглавява класацията на World Happiness Report като най-щастливата страна в света за цели 6 следващи години.

Отговорът на Мартела е напълно къс:

Бъдете значими за другите.

Можете да извършите това, създавайки дълбоки връзки както с вашата общественост, по този начин и с вашите пристрастености, споделя той за CNBC Make it. Ето по какъв начин:

1. Живейте за себе си, а не за упованията на другите

Във Финландия има по-малко безпокойствие, обвързвано със статуса, тъй като хората нямат блян да се придържат към някаква строга социална формулировка за триумф, споделя психологът.

Може да се окаже мъчно да намерите своята цел, препускайки гневно през работни задължения, които водят до прегаряне, или пък сте изпълнени с възмущение, тъй като вървите по път, който някой различен е избрал вместо вас. Дори значима работа в областта на медицина може да не ви донесе възприятие за смисъл, в случай че сърцето ви не е в нея.

Преди да покриете упованията на другите, би трябвало да разберете какво в действителност ви прави щастливи и да започнете да вършиме повече от това, споделя Франк Мартела, който е учител в университета Аалто и създател на „ Прекрасен живот: прозрения за намиране на свястно битие “.

2. Станете специалист и споделяйте знанията си

Един от най-хубавите способи да служите на другите е да намерите нещо, което дава отговор на три условия:

Добър сте в него.

Вълнува ви.

Има позитивно влияние върху другите.

Намерете активността, която ви кара да се чувствате пълноценни, и насочете целия си фокус към това да станете специалист в тази област. След това започнете да споделяте знанията и уменията си с вашата общественост.

 

3. Правете нещо положително за някой различен всеки ден

„ В моите курсове за благоденствие предизвиквам учениците да правят три случайни акта на добрина всеки ден “, споделя Мартела. По думите му това може да бъде нещо доста просто – да предложите чаша вода на пощальона, да прекарате един следобяд със самотни възрастни хора, да помогнете на екскурзиант да откри пътя си.

„ Невероятно вдъхновяващо е да чуя какъв брой дълбоки връзки развиват моите възпитаници с другите вследствие на тези практики “, споделя Мартела и прибавя, че да оказваме помощ на другите не просто ни кара да се усещаме добре сега, само че е от изгода и за нашето дълготрайно здраве. Проучванията демонстрират, че хората, които оказват прочувствена поддръжка на фамилията, приятелите и съседите си, живеят по-дълго, споделя той.

4. Бъдете добър комшия

Talkoot е остаряла финландска дума, която се превежда като „ работим дружно, с цел да създадем нещо, което човек не би могъл да направи самичък “.

В предходни времена, когато някой е трябвало да извърши сериозен план във фермата си, като да вземем за пример създаване на покрив на плевня, съседите се събирали непринудено да му оказват помощ, след което отбелязвали свършеното с празник, написа " Профит ".

Традицията продължава и до през днешния ден, споделя Мартела. „ Миналото лято хората в моя квартала прекараха един следобяд в засаждане на дървета. Същата вечер прекарахме радостна вечер с храна и питиета. “

Този тип просвета изяснява за какво финландците имат позитивна настройка към по-сериозни отговорности като заплащането на налози. Те виждат това като значително за положителното на цялото, изяснява психологът.

5. Прекарвайте повече време в тишина с околните си

Не е нужно хората да вършат грандиозни и шумни жестове, с цел да бъдат значима част от живота ви. Да бъдем дружно в тишина с околните си е задоволително, с цел да се усещаме свързани и обичани, счита Франк Мартела.

За мен да отида на сауна с татко ми или с другар, след което да седнем и да следим природата в безмълвие – морските талази, които се разрушават в брега, птиците и поклащащите се клони на дърветата – са моменти с надълбоко значение, споделя финландския психолог и прибавя: „ Както гласи локална сентенция: „ Речта е сребро, само че мълчанието е злато. “

Снимка:  Pixabay
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР