Не е тайна, че бирата и сиренето вървят ръка за

...
Не е тайна, че бирата и сиренето вървят ръка за
Коментари Харесай

Европейци са консумирали бира и сирене още преди 2700 г.

Не е загадка, че бирата и сиренето вървят ръка за ръка, само че ново проучване разкри какъв брой надълбоко е вкоренена традицията за консумирането им в Европа , където служащи в солна мина в Австрия са им се наслаждавали преди 2700 години, съобщи Агенция Франс Прес.

Учени са проучва проби от човешки екскременти, открити в мина Халщат в австрийските Алпи.

Франк Майкснер , микробиолог от Изследователския институт Еурак в Болцано, Италия и началник на проучването, споделя, че бил сюрпризиран да откри, че преди повече от две хилядолетия миньорите са имали нужните знания, с цел да " употребяват умишлено ферментацията ".

" Намирам това за доста комплицирано и напредничаво. Не съм очаквал сходно нещо за това време ", сподели Майкснер.

Находката дава доказателство за най-ранното до момента зреене на сирене в Европа, споделят учените.

И до момента в който потреблението на алкохол сигурно е документирана посредством археологически доказателства, изпражненията на миньорите съдържат първите молекулярни доказателства за консумация на бира на континента по това време.

" Става все по-ясно освен, че праисторическите кулинарни практики са били много комплицирани, само че и че обработени храни и техниката за ферментация са имали значима роля в нашата ранна хранителна история ", сподели Керстин Коварик от Природонаучния музей във Виена.

Град Халщат, който е в листата на международното завещание на ЮНЕСКО, е прочут с производството на сол повече от три хиляди години. Общността тук е на " доста характерно място, ситуирано в Алпите, по средата на нищото. Цялата общественост е работила и живяла от тази мина ", сподели Майкснер. Миньорите са прекарвали задачите си дни в мината, където са работили, хранили са се и са ходили по потребност. Благодарение на непрекъснатата температура от към 8 градуса по Целзий и високата централизация на сол в мината пробите от екскрементите на миньорите са извънредно добре непокътнати.
 

— CNN International (@cnni)
Изследователите са анализирали четири проби - една от бронзовата ера, две от желязната ера и една от осемнадесети век. В една от пробите на 2700 години са открити две гъбички - Penicillium roqueforti и Saccharomyces cerevisiae, които през днешния ден се употребяват необятно в хранително-вкусовата индустрия.

" Изглежда, че миньорите от Халщат умишлено се ползвали технологията на ферментация на храните с микроорганизми, която се се употребява и до през днешния ден от хранителната промишленост ", сподели Майкснер.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР