Не е сниман този хеш код, извършени са други действия“,

...
Не е сниман този хеш код, извършени са други действия“,
Коментари Харесай

Росица Матева пред bTV: Михаил Стойнов не снимал хеш кода, извършени са други действия

„ Не е сниман този хеш код, осъществени са други дейности “, съобщи заместник-председателят и представител на Централната изборна комисия Росица Матева по отношение на появилата се информация в петък, че на 25 октомври зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е снимал кодовете на машините, записал ги на телефона си и на флашка.

Това важи и за балотажите

„ В МЕУ, в предпазена среда, се организира доверено създаване на изходния код. Тогава беше основан и хеш кодът, който беше оповестен на Facebook страницата на МЕУ. Този код е обществен. В понеделник, още веднъж в предпазена среда, беше възложен достъп до изходния код на всички регистрирани участници. След това, в нарушаване на всички правила, зам.-министърът е направил дейности, които дават съображение да не сме сигурни какъв програмен продукт е конфигуриран на машините “, посочи Матева.

Росица Матева уточни обаче, че не може да оповести съответните дейности на Стойнов. „ Информацията, която получихме от ДАНС е много притеснителна и даде съображение на ЦИК да вземе решението да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини “, безапелационна бе тя.

Опозицията доста желае да употребява обстановката като нов мотив да опита да събори държавното управление, сподели министър председателят

„ ЦИК е приела решение, което са длъжни да изпълнят всички общински изборни комисия и в страната няма да се гласоподава с машини. Не разбирам за какво ОИК-София е приела такова решение. То ще бъде прегледано на съвещание на ЦИК. Не би трябвало да има по какъв начин да се гласоподава с машини, тъй като ЦИК не е дала позволение машините да напущат склада. Как са го напуснали и каква е повода да тръгнат по страната, би трябвало да отговори вътрешният министър “, уточни Матева.

Тя акцентира, че постоянно ЦИК давала позволение машините да изоставен склада. По думите й, откакто разбрали, че машините са напуснали склада, в който се съхраняват, неотложно дали инструкции да се върнат и да бъде запечатан.

Не ни е боязън да излезем напълно на книжен избор, сподели Кирил Петков

„ Всички машини би трябвало да бъдат върнати в склада “, посочи Матева.

Тя уточни, че от репортаж на bTV схванала, че решението на ЦИК- да бъдат върнати машините в София, не се извършва. По думите й ще осведоми председателката на ЦИК Камелия Нейкова и тя ще се свърже с вътрешния министър и с основния секретар на Министерство на вътрешните работи, с цел да схванат за какво не се извършва решението на ЦИК.

Матева акцентира, че до решението за анулацията на машинното гласоподаване се е стигнало, откакто до ЦИК е достигнал отчет на ДАНС. „ Министърът на електронното ръководство съобщи, че зам.-министърът е удостоверил пред него информация, която се съдържаше в отчета на ДАНС. От МЕУ получихме писмо, че машините не са удостоверени, а това е изискване да има машинно гласоподаване “, уточни тя.

Тя разяснява и появилата се информация, че ОИК-София се противопоставила на ЦИК и е взела решение да има машини в столицата. Матева разгласи решението на общинската комисия за незаконосъобразно.

„ Решението на ОИК е, че ще раздаде на СИК всички изборни бумаги, които не са променени или анулирани “, сподели председателката на ОИК-София Полина Витанова пред bTV.

Росен Желязков привиква председателски съвет

ОИК-София не е вземала решение, че ще се реализира машинно гласоподаване , защото комисията не предава на СИК машини за гласоподаване. Те се предават от компанията, която ги поддържа „ Сиела Норма “. В София ще има машинно гласоподаване, в случай че компанията съобщи на СИК машините за гласоподаване “, сподели Витанова.

Матева разяснява, че решението на ОИК-София не е да има машинно гласоподаване.

„ София не може да бъде извадена от цялата страна. ЦИК не може да премисли решението през днешния ден “, безапелационна бе Матева.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР