Не е редно президентът да държи контрола върху службите -

...
Не е редно президентът да държи контрола върху службите -
Коментари Харесай

Петков: Не е редно президентът да държи контрола върху службите

Не е редно президентът да държи контрола върху службите - по този начин някогашният министър председател и съпредседател на Политическа партия Кирил Петков аргументира пакета от законови промени, импортирани взаимно с " Демократична България ", които лишават правото на президента да назначава с декрет ръководителите на служби.

На процедура предложенията, импортирани от двете обединения, отстраняват ролята на президента при назначение на шефове на служби.

Предвижда се ръководителите на ДАНС, Държавна организация " Технически интервенции " (ДАТО), Служба " Военно разузнаване " (СВР) и на Държавна организация " Разузнаване " (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо с президентски декрет.

Държавният глава няма да има думата за това кой да управлява Националната работа за защита и кой ще е основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

Според Кирил Петков едноличният надзор върху службите било дупка в законодателството:

" Истината е, че сега президентът управлява всички служби. Това съгласно нас не е вярно, тъй като действително тогава изпълнителната власт изпълнителната власт дори не може да управлява Министерство на вътрешните работи. Ние това, което предложихме е отново да има надзор. Министерски съвет да предлага шефовете на службите и да се изслушва в комисия в Народното събрание по този начин, че нещо да остане скрито-покрито, само че изпълнителната власт да носи цялата отговорност. Аз съм съвсем сигурен, че няма да ни одобряват в Шенген декември месец. Защо? Защото нашите външни сътрудници не са удовлетворени от работата ни, особено и на службите ".

Премиерът би трябвало да има отговорност в конфигурирането на службите, настоя Христо Иванов, само че изрази подготвеност за спор по детайлите:

" Въпрос на спор е дали това да става единствено с чуване в Народното събрание или със глоба от Народното събрание. Готови сме в случай че тръгне въобще законодателна работа по това предложение, да обсъждаме и, както се споделя, споделена подготвеност, т.е. министър председателят предлага, Народното събрание назначава ".

И от двете обединения отхвърлиха предложенията да са лична офанзива против Румен Радев.

Отнемане на ролята на президента беше едно от изискванията за внасяне на план за кабинет, в случай че вторият мандат стигне до Политическа партия. /БГНЕС и БНР
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР