Не е необходимо закупуване на нови машини - те са

...
Не е необходимо закупуване на нови машини - те са
Коментари Харесай

Камелия Нейкова: Няма да се купуват на нови машини за изборите, не се налага и модифициране на софтуера

Не е належащо закупуване на нови машини - те са толкоз, колкото бяха и през ноември на последните избори. Това съобщи в студиото на " Денят стартира " ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя посочи, че общият им брой е 12 837 и се намират в склада, в който са през цялото време.

" Ще бъдат отделени още веднъж машини - на предходните избори бяха към 400 за разяснителна акция, които ще бъдат предоставени в изборните региони и съответните общини и всеки гласоподавател, който желае посредством демо версия да опита да гласоподава с машина, в случай че към момента има някакво терзание за това ", сподели Нейкова.

Тя акцентира, че модифициране на софтуера към този миг не се постанова.

След като завърши периода за регистрация на партиите и обединенията за идните избори през вчерашния ден, са се записали и 5 партии и 3 обединения в условия на неприключила инспекция на подписките, сподели още ръководителят на ЦИК.

" До края на деня Групово дело " ГРАО " ще върне резултата от инспекцията и при положение, че някои от тези партии и обединения не е събрала нужния брой подписи, нейната регистрация ще би трябвало да бъде заличена ", добави Камелия Нейкова.

На въпрос дали " Продължаваме промяната " и " Демократична България " биха могли да се явят дружно на идните избори, Нейкова сподели, че до 27 август е законовият период и в случай че те решат да подадат заявление за промени според от декларираното предпочитание и съобразено със закона, ЦИК ще вземе своето решение.

" Според законовия текст в Изборния кодекс може да се вършат промени в състава или наименованието на записана коалиция, т.е. в случай че някоя от съставните партии реши да напусне, обединението ще остане записана за изборите, в случай че в нея са останали най-малко две партии. В записана коалиция може да се включи и друга партия. Но коалиция в коалиция мисля, че закона не позволява - това е допстимо в избори за общински съветници и кметове, когато се основават локални обединения ", изясни Нейкова.

Според предварителните изборни описи броят на гласоподавателите е малко над 6 млн. и 661 хиляди. Това са хората с изборни права, без значение дали живеят в България или в чужбина. При тези избори няма условие за уседналост, каквото има при локални избори и при избори за членове на Екологичен потенциал, добави ръководителят на ЦИК.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР