Не достигат съдебните заседатели във Варненския районен съд, а проблемът

...
Не достигат съдебните заседатели във Варненския районен съд, а проблемът
Коментари Харесай

Наказателни дела във Варна бред блокиране, заради недостиг на съдебни заседатели

Не доближават правосъдните заседатели във Варненския областен съд, а казусът е от години, оповестява Българска национална телевизия. За да се обезпечат задоволително претенденти за идващия мандат, който стартира следващата година, срокът за подаване на заявки беше продължен. Според магистратите, това може да докара до блокиране на наказателните каузи.

Съдебните заседатели вземат участие в наказателни каузи, за които се планува над 5 години отнемане от независимост. Във Варненския областен съд те са към 700 годишно, а правосъдните заседатели са 90. Половината от тях обаче се отхвърлят доста преди да е изминал мандатът им. Причината е методът за разпределението към правосъдните сформира, според последните измененията в Закона за правосъдната власт.

Пепа Ризова - правосъден заседател: Преди правосъдните заседатели се разпределяха на всеки състав по 10-12 индивида, като тези хора си знаеха, че техният състав заседава в понеделник и сряда или вторник и петък. Така по-лесно могат да провеждат личната си работа. Докато в този момент на инцидентен принцип вървят при всеки състав.

Това затруднява правосъдните заседатели, тъй като постоянно би трябвало да отсъстват от работа.

Пепа Ризова- правосъден заседател: За да излезе един правосъден заседател и да се яви на несъмнено дело, той би трябвало да подаде молба за неплатен отпуск. Работодателите знаят, че би трябвало да те освободят по закон, само че не всеки път е комфортно това.

Веднъж определени по обещано дело, правосъдните заседатели би трябвало да участват на всяко съвещание до приключването му.

Ерна Якова - ръководител на Районен съд - Варна: Ако правосъдният развой се проточи в границите на 2 години, то този човек ще има ангажираност доста над плануваното. Започват да се отхвърлят, което на процедура може да докара до блокиране на работата ни по наказателни каузи.

Според магистрати, едно от решенията е правосъдните заседатели да не бъдат избирани по избрана процедура, а да има опция всеки български жители да бъде призоваван на случаен принцип да взе участие в правосъдния развой. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР