Не бива да виждаме Европа на различни скорости в сферата

...
Не бива да виждаме Европа на различни скорости в сферата
Коментари Харесай

Експерти се обявиха против европейска отбрана на 2 скорости

Не бива да виждаме Европа на разнообразни скорости в областта на сигурността. Около това се сплотиха специалисти в региона на защитата и сигурността.

Предложените три сюжета за развиване на защитата в Европейски Съюз са една доста добра насочна точка за търсене на отговори в посока на усилване и увеличение на взаимоотношението и интеграцията на защитата и сигурността. България интензивно би трябвало да взе участие в този развой на търсене на решения.

Всеки един от препоръчаните три сюжети има своите плюсове и минуси, положителното е, че всеки един от тях разрешава включване на детайли от другите и съответното му обогатяване, считат специалистите.

Те се сплотиха към вторият вид – споделената защита и сигурност, препоръчан от Европейска комисия.

Какви са трите сюжета >>

Българското председателство ще бъде време на интензивно развиване на полемиката по намиране на решения, свързани с интеграцията в региона на защитата и на сигурността и не на последно място за интеграция на отбранителната индустрия.

България би трябвало да сътвори съответния правилник, координационен механизъм, структури от страна на страната, които да бъдат, подпомагащи българските военни предприятия, считат специалистите.

Димитър Гърдев от Европейска асоциация за интернационалните връзки съобщи, че при споделена защита към този момент имаме опция освен за мониторинг на границите, само че и за дейности с общи европейски структури по границите на Европейски Съюз, по морската акватория, да имаме по-голямо съдействие и шерване на информация, опция за основаване на сили за бързо реагиране. Точно този сюжет дава опция за доста по-голяма сигурност и съгласуваност, сподели Гърдев. Той уточни съответни числа, доказващи прахосването на запаси за защита в страните от Европейски Съюз, които се грижат самостоятелно, а не синхронизирано, за своята сигурност.

Ако първият сюжет допуска присъединяване на доброволна основа, без обязаност - политическа или юридическа, то във втория имаме към този момент солидарно и взаимно разбиране на заканите и методите към тях, съобщи някогашният боен министър Ангел Найденов. Той посочи:

"Във втория сюжет към този момент имаме синхронизиране на отбранителното обмисляне, реализация на общи стратегии, включително за общи отбранителни качества. При този сюжет имаме доста по-голяма роля на Европейски Съюз във връзка с вътрешната сигурност. Способности, които се развиват против закани като тероризъм, кибер офанзиви, хибридни закани ".

"ЕС като цяло е на второ място по разноски на защита в света - 200-300 милиарда годишно, след Съединени американски щати. Това обаче не удовлетворява условията на европейското население. Виждаме по какъв начин европейските страни отделят най-вече след Съединени американски щати като запас за защита, само че не получават съответната сигурност ", акцентира Димитър Гърдев, като уточни и съответните образци.

"Никой не е очаквал, че в центъра на европейските столици - Париж, Брюксел, че страните-основателки на Европейски Съюз, ще бъдат подложени на подобен нечовечен тероризъм, на бомбени офанзиви, на набези с огнестрелно оръжие. Това е наш, европейски спор. И България би трябвало да взе участие в него. Защото нашите жители умират - 400% е увеличението на терористичните офанзиви в Европа за 2 години. Ето в Сирия не взе участие НАТО, вземат участие разнообразни страни - Русия, Иран, Турция. Всеки гледа по какъв начин на най-болезненото си място да си подсигурява сигурност. А къде е Европейски Съюз там?

Друг един район - Северна Африка, откъдето идва и ще продължава да идва голям поток от бежанци. Ако не осигурим брега на Северна Африка, с цел да бъде прекъсната тази търговия, Европа ще продължи да бъде уязвима в това отношение. И това визира директно всички нас като европейци. Така че пари има - Европа е на второ място в света, и би трябвало да бъдат дейно ръководени тези запаси ", разяснява Гърдев.

Експертът по сигурността Славчо Велков съобщи, че въпросът няма да може да решаваме пъкъл хок, а би трябвало първо да отговорим на условията на първия сюжет и да имаме задоволителна опция да пазиме националната си сигурност и по-късно да отиваме в каквито и да е сюжети. Защото никой няма да договаря с нас, в случай че ние не сме задоволително способни на такива сюжети.
Той добави, че не трябва да разсъждаваме кой сюжет е оптимален за нашата страна, защото явно сюжетът на споделената сигурност изисква несъмнено равнище на оперативни качества освен на въоръжените сили, а на бранша „ Сигурност “.

За страдание нашата страна е невероятно да скочи във втори или трети сюжети без да е изпълнила тези условия, сподели Велков.

Васил Михайлов, депутат от 36-то и 37-то Народно събрание, бе на мнение, че правилата на военното дело не допускат обособена защита, която видите ли да се интегрира в една друга система за защита. "Това е обречено на крах, това е колосална загуба на време. Аз мисля, че е по-добре да се съсредоточим ние като страна в уговорките си, свързани в НАТО, вместо да се разсейваме с хрумвания, които имат ефимерен и нерелизуем темперамент ", сподели Михайлов.

Ангел Найденов му опонира, че НАТО и взаимната отговорност на Европейски Съюз в защитата не трябва да бъдат одобрявани като контрапункт.

Ген. Константин Попов, ръководител на Комисията по защита в 44-то Народно събрание, съобщи, че би трябвало да се съсредоточим първо какви цели ние създаваме по време на нашето председателство и второ по какъв начин да бъдем деен медиатор и деен брокер, с цел да можем да реализираме резултати и за Европейски Съюз и за Балканите.

"Не може да има и при защитата две скорости, би трябвало да има фактически защитни механизми за страни като България. На второ място да има защитни механизми за дребния и междинния бизнес. Много значимо е да изработим наша вътрешна политика, с цел да можем ние в действителност да построяваме административен потенциал и за частния и за държавния бизнес. Във Военна академия би трябвало да се учи по какъв начин се приготвя за планове, по какъв начин се взе участие ", сподели ген. Попов.

Йордан Божилов от Софийски конгрес за сигурност, съобщи, че по време на нашето председателство ще стартират дебатите по какъв начин ще наподобява европейската защита и към какво ще се стремим, ще се дискутират главните документи, които ще контролират тези действия. Много мъчно ще ни бъде да настояваме за нови европейски качества в случай, че ние самите не построяваме. Необходимо е да се премисли съдействието сред страната, научните среди и бизнеса, уточни той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР