Не би било пресилено да се каже, че 2017 година

...
Не би било пресилено да се каже, че 2017 година
Коментари Харесай

2017 година – най-силната икономически от кризата насам

Не би било пресилено да се каже, че 2017 година беше най-силната година в стопански проект от рецесията насам , т.е. за последните 9 години. Растежът за цялата година се чака да бъде най-малко 4%, пазарът на труда сътвори рекорден брой нови работни места, а заетостта по последни данни е на най-високото си равнище въобще, т.е. откогато Национален статистически институт организира наблюдението си на работната мощ (от 2003 г.). Коефициентът на претовареност доближи 68,5% през третото тримесечие на 2017 година за популацията на 15-64 година – предходният връх беше 65% и бе подложен през третото тримесечие на 2008 година

Факторите зад положителното показване на стопанската система са както позитивната външна среда , по този начин и нужните предпоставки вкъщи. Положителният бизнес климат се усеща в по-голямата част от Европа, като растежът в ЕС-28 се предвижда да доближи 2,3% тази година – надалеч по-висок ритъм от предходните прогнози и сравним с най-хубавия напредък от рецесията насам. В резултат износът на артикули от България за Европейски Съюз тази година се показва доста добре и бележи растеж от към 11% за 10-те месеца до октомври (спрямо растеж от към 6% за същия интервал на предходната година). За разлика от предходната година, износът и към останалата част от света също е доста мощен през 2017 година, като растежът на продажбите отвън Европейски Съюз е 16% за първите 10 месеца тази година.

Много малко са продуктовите групи, които не се радват на растеж на износа през 2017 година, като при множеството пера повишаването е двуцифрено. От четирите съществени групи артикули (според статистиката на БНБ) – потребителски артикули, първични материали и материали, капиталови артикули и енергийни запаси, най-силен напредък на износа за 9-те месеца на 2017 година бележат капиталовите артикули (с 21%), като тук се включват транспортните средства, електрическите уреди, машините и апаратите и други

Само преди 17 години, през 2000 година, капиталовите артикули имаха дял от едвам 13% в износа на всички неенергийни артикули, а тази година този дял доближава към този момент 29%. Преструктурирането на износа към артикули с по-висока добавена стойност, каквито са капиталовите, е може би една от най-хубавите трендове за българската стопанска система през последните 10-20 години – освен това тази наклонност е трайна и демонстрира действителни, позитивни промени в структурата на стопанската система.

В дълготраен проект все по-голямата тежест на капиталовите артикули в износа е за сметка на потребителските артикули, както и на суровините и материалите. Все отново, през 2017 година (от януари до септември) суровините и материалите също бележат доста сериозен растеж и по този начин техният дял в износа на неенергийни артикули се резервира на 43%. Тази година е била доста мощна за износа на метали , като износът на цветните нараства с 66%, а този на желязото, чугуна и стоманата – с 31%. Предвид чувствителността на цената на износа на металите към интернационалните цени, би трябвало да се означи, че през 2017 година нарастват съществено количествата на изнесените черни и цветни метали.

Когато се приказва за експорт, постоянно фокусът пада върху стоките, а износът на услуги се подценява. През последните години обаче България се трансформира в доста сериозен експортьор на услуги , като с помощта на това настоящата сметка и предходната, и 2017 година (октомври) е на остатък. Излишъкът се дължи най-много на износа на туристически услуги, които от своя страна получиха мощен подтик от стъпването на две нискотарифни компании в страната. Транспортните услуги и другите услуги също са с позитивен баланс за България.

Освен външната среда, бизнес климатът в страната също е удобен . Крайното ползване пораства, в това число и поради мощния пазар на труда, кредитната интензивност се ускорява, а строителството още веднъж набира скорост. Предвид това, че разрешителните за градеж в страната занапред се усилват и още са надалеч от равнищата си от предходния взрив, има поле за по-нататъшно повишаване на строителната продукция. В София, обаче, към този момент можем да приказваме за нов взрив на строителството и евентуално и нов балон, поради доста бързия напредък на цените (двуцифрен от второто тримесечие на 2016 година насам) и рекордната стойност на разрешителните за градеж.

Перспективите за 2018 година също са мощно позитивни. Строителството занапред набира мощ в част от страната, туризмът се показва чудесно и изгледите за ски сезона и лятото на 2018 година са доста положителни, а износът ще продължи да се радва на положителни пазари, което ще поддържа износноориентираните браншове. Туризмът и по-високите приходи на работещите пък ще тласкат нагоре вътрешното ползване и идната година.

Дали растежът на българската стопанската система ще успее да нахвърли 4% през 2018 година ще зависи най-много от способността на българския бизнес да се приспособява към все по-стегнатия пазар на труда, където свободният запас е мощно стеснен (ако изобщо го има). Това, което бизнесът може да направи, е да бъде още по-активен в образованието на личните си фрагменти, както и да търси благоприятни условия освен за импорт на фрагменти от чужбина, само че и за машинизация на дейностите си - там, където това е допустимо. Що се отнася до държавното управление, фокус върху образованието на всичките му равнища , както и още по-облекчен импорт на фрагменти оттатък висококвалифицираните експерти и сезонните служащи са наложителната поддръжка, без която капацитетът на стопанската система няма по какъв начин да се увеличи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР