Не баница, а истински разкош - хапваш и мечтаеш да

...
Не баница, а истински разкош - хапваш и мечтаеш да
Коментари Харесай

Сиропирана Козуначена Баница

Не баница, а същински лукс - хапваш и мечтаеш да имаш най-малко два стомаха

Необходими Продукти

● кори за баница - 6 бр. (точени Фамилия)
● масло - 100 г меко + за намазване
● брашно - 490 г + за доизмесване
● прясно мляко - 200 мл
● яйца - 3 бр.
● олио - 30 мл
● ром - 2 с.л. мрачен
● ванилия - 1 - 2 прахчета
● квас - 25 г
● лимон - 1 бр. кората, жълтата част
● захар - 100 г

ЗА СИРОП


● вода - 500 мл
● захар - 250 г
● мед - 3 с.л.
● ром - 2 с.л.
● портокалова кора - 2 - 3 корички

Начин на подготвяне

Разтворете маята с една лъжичка захар в половината леко затоплено прясно мляко. Оставете да шупне за 7-8 минутки.

Пресейте брашното в купата на миксер с плъгини за тесто. За тази рецепта е целесъобразно да работите с подобен заради лепкавото ни меко тесто, което ще имаме за цел да получим.

Направете кладенче в брашното и в него чукнете яйцата, сипете олиото, шупналата квас, ванилията, захарта, рома и лимоновата кора, настъргана на доста тънко ренде. Пуснете уреда да меси 6 минути, като през това време пускате в тестото дребни късчета от мекото масло. Оставете да почине 5 минути и продължете месенето още малко, ръсвайки брашно, в случай че тестото ви се види прекомерно рядко, само че имайте поради, че то би трябвало да остане меко.

Покрийте купата с чиста забрадка и оставете в топло помещение да втаса за 1 час.

Намазнете щедро дъното и стените на тавичка с диаметър 28 см и откопчаващо дъно. Положете две от корите за баница, сгънати, тъй че да напаснат на формите на тавата. Сипете и заравнете половината от мекото козуначено тесто. Покрийте с още две от корите, намажете ги щедро с разтопено масло и сипете и заравнете останалото тесто. Завършете най-после с останалите две кори, запечатвайки баницата.

Полагайки корите не би трябвало да притискате, а да ги поставяте, тъй че да има място да бухва тестото, въпреки че то ще си ги повдигне по този начин или другояче. Оставете баницата - козунак да втаса още веднъж за 1 час и 30 минути.

Загрейте фурната до 180 градуса и изпечете сладкиша до тъмно-златист тен за към 40 -45 минути. След като извадите от фурната, откопчайте дъното и го отстранете, а баницата оставете да изстине.

Пригответе сироп от изброените артикули, като го варите до леко втвърдяване на сдържан огън, към 15 минути. Оставете го да поизстине малко, с цел да не е прекомерно парещ, и залейте сладкиша, който авансово сте нарязали на късчета, и още веднъж сте закопчали тавичката. Целта не е да е мощно сиропиран, а леко.

Оставете сладката баница да изстине изцяло и поднесете.

Да ви е сладко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР