Учените отдавна се опитват да открият решение за разрастващата се

...
Учените отдавна се опитват да открият решение за разрастващата се
Коментари Харесай

Учените случайно са създали ензим, който разгражда пластмаса




Учените от дълго време се пробват да открият решение за разрастващата се рецесия с пластмасовото замърсяване. Но в този момент се появява действителна вяра за триумф, откакто група учени инцидентно са основали ензим, сразяващ пластмасата единствено дни – спрямо вековете, нужни за нейното естествено разграждане в океаните.

Изненадващото изобретение е било направено при проучване структурата на бактерия, открита в хранилище за боклуци в Япония. Тя създава ензим, за проучването на който учените са употребявали Diamond Light Source – ренгеново излъчване 10 милиарда пъти по-ярко от слънцето. Първоначално ензимът е приличал на вида, който бактериите нормално употребяват да разграждат естествените полимери при защитните пластове на растенията. Но след лека операция учените са подобрили неговата дарба, тъй че да яде полиетилен терефталатът (PET) – който се употребява при пластмасовите бутилки.

Екипът се надява откритието да помогне за оправянето с световния проблем. PET бутилките, които се рециклират, към този момент могат да се трансфорат единствено във нишки за облекла и килими. А мутиралият ензим ще може да разгражда пластмасата до нейните първични детайли. Потенциалното потребление може да включва разпръскването му върху огромни острови от плуваща пластмаса в океаните.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР