Регионалната здравна инспекция в Сливен търси желаещи граждани, които да

...
Регионалната здравна инспекция в Сливен търси желаещи граждани, които да
Коментари Харесай

РЗИ търси желаещи за изследване на обемната активност на радон в жилищата



Регионалната здравна ревизия в Сливен търси искащи жители, които да се включат в изследване на обемната интензивност на радон в жилищните им здания, оповестиха от локалната администрация. Проучването е по план на здравното министерство и Националния център по радиобиология. То е в осъществяване на националния проект за понижаване на риска от облъчване от радон.

Данните ще се събират посредством детектори, които ще би трябвало да престоят в дома на доброволеца за интервал от 3 до 6 месеца. От РЗИ прецизираха, че устройствата не излъчват йонизиращо или различен тип лъчения. Измерва се естествения радиационен декор и не се събира никаква друга информация за помещението, в което е сложено. За потребностите на изследването е належащо да се изследват 344 жилища в Сливен и общината, 135 – в Котел, 192 – в Нова Загора и 60 – в Твърдица.

Радонът е натурален радиоактивен газ. Образува се непрестанно при радиоактивното раздробяване на радий-222 в почвата и скалите. Невидим е, без аромат и усет и съставлява втората след тютюнопушенето причина за рак на белия дроб. Проучването е належащо за дълготрайната политика за понижаване на риска за здравето на жителите, споделиха още от РЗИ-Сливен.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР