Назряващата газова криза в еврозоната и политическите проблеми на Италия

...
Назряващата газова криза в еврозоната и политическите проблеми на Италия
Коментари Харесай

JP Morgan прогнозира рецесия в еврозоната с оглед на задаваща се газова криза

Назряващата газова рецесия в еврозоната и политическите проблеми на Италия ще тласнат блока, споделящ единна валута, към слаба криза и ще лимитират повишението на лихвените проценти на Европейската централна банка, предвижда в сряда водещата американска банка JP Morgan.

Икономистите на банката понижиха икономическите си прогнози, като към този момент чакат Брутният вътрешен продукт на еврозоната да нарасне с 0,5% през актуалното (третото) тримесечие и по-късно да се свие с 0,5% както през четвъртото тримесечие на 2022 година, по този начин и през първите три месеца на 2023 година

" В новите ни прогнози залагаме предстояща цена на европейския природен газ от 150 евро за мегаватчас ", показаха от американската банка. Икономистите на JP Morgan прибавиха, че тези по-високи цени ще покачат общата инфлация с 1,2 процентни пункта в кратковременен проект, макар че тя ще спадне още веднъж през идната година заради отрицателната реакция на стопанската система (с оглед на идната рецесия).

Очакваме ЕЦБ да реализира още едно покачване на главните си лихви с 50 базисни пункта до края на годината ", прибавиха от JP Morgan, откакто преди този момент чакаха по-агресивно покачване на евролихвите със 75 пункта.

" Сега чакаме покачване на евролихвите с 25 базисни пункта през септември и с още 25 базисни пункта през октомври, като към този момент не чакаме още едно покачване с 25 пункта през декември ", сподели американската банка.По-рано този месец ЕЦБ увеличи водещите си лихви за пръв път от 11 години насам - освен това с цели 50 базисни пункта.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР