Назначаването на Валерий Герасимов за командващ руските сили в Украйна

...
Назначаването на Валерий Герасимов за командващ руските сили в Украйна
Коментари Харесай

Руски политолог: Пригожин може би си мисли, че е офицер на шахматната дъска, но за Путин си остава пешка

" Назначаването на Валерий Герасимов за командващ съветските сили в Украйна значи публично самопризнание, че специфичната военна интервенция се е трансформирала в пълноценна война. Защото Герасимов въпреки всичко е шеф на генералния щаб на цяла Русия. Това значи, че в този момент цяла Русия се концентрира върху една военна интервенция. Това доста наподобява на обстановката, която сталинският Съветски съюз е претърпял през 1939 година с Финландия. Започнали са войната на 1 декември, разчитайки да приключат за две седмици. След месец и половина се е наложило да се включи цялата страна вместо единствено силите на Ленинградския боен окръг. Подписаният през март 1940-а кротичък контракт е бил изключително надалеч от оповестените през ноември упоритости. Сега е същото. Няма значение кой води война - Герасимов или командващият Централния боен окръг Миннекаев, който изчезна някъде. Преди половин година той обясняваше, че задачата на военната интервенция дори не е Киев - тъй като по това време беше признато Киев да бъде пропуснат - а сухопътният кулоар до Молдова и Приднестровието. Къде е този Миннекаев? Къде е този кулоар? Всичко е забравено ", разяснява за Дмитрий Орешкин, съветски политолог и учител в Свободния университет в Рига, Латвия..

" Сега Путин ясно и искрено дава да се разбере, че Герасимов и Шойгу носят персонална отговорност за украинската война. От една страна равнището на войната е нараснало до оптимално вероятното. От друга страна Путин няма нова войска и няма да има. Нови генерали също. Изглежда играта на Путин е била да пусне такива хора като Пригожин като таралеж в гащите на съветските генерали, с цел да схващат, че съществува опция - да ги боде и да ги кара да работят по-бързо. След като таралежът извърши дилемите си и се оказа, че в действителност кадировците и пригожинците също не могат да завладяват Бахмут, както в продължение на месеци преди този момент не можаха да го завладяват постоянните елементи, беше осъществена противоположната рокада. На новите остарели началници им беше обещано да схванат, че могат да се оправдават. Затова очевидният извод от цялата тази история е, че Путин чака от тях нахлуване. Путин чака известия за военни победи ", счита политологът.

Според него, ще има ново нахлуване, ще има нова готовност, ще има нови ограничавания върху излизането на съветските жители в чужбина.

" Всичко това ще го има. Но отново няма да има победа. Защото резултатът от наглостта към този момент престава да работи. Престава да работи и резултатът от наглостта, която е обвързвана със опасността за приложимост на нуклеарно оръжие. Путин към този момент 7 пъти внимателно даде да се разбере, че Русия има нуклеарно оръжие. Мисля, че назначението на Герасимов е следващото увещание, тъй като той съставлява генералния щаб. Руските военни са захласнати от стратегическото мислене и от самото начало си мислят по какъв начин да се опълчват на Съединените щати. Съответно генералният щаб е същата тази нуклеарна триада - подводници, самолети и ракети. За 10 месеца обаче на Запад беше построен имунитет против нуклеарния шантаж и там стартират да схващат, че Путин май не е в положение да извади бомбата. И това е най-лошата вест за Владимир Путин ", сподели още той.

" Владимир Путин не се интересува от правните ограничавания и законите, само че се отнася с огромно почитание към силата. Неговата власт се опира на силата. Но с цел да се опира дейно, центровете на мощ би трябвало да са няколко, с цел да не зависи той единствено от един единствен център. Съответно армията би трябвало да бъде уравновесена от националната армия, националната армия - от полицията, полицията - от Федералната работа за сигурност, а Федералната работа за сигурност - от още нещо. И с цел да бъде картината цялостна, би трябвало да има частни армии като тези на Пригожин и Кадиров. А Путин кръжи над тези въоръжени структури като демиург и посредством метода на въздържане и балансиране не разрешава на нито една от тях да стане прекомерно мощна и да заеме лидерски позиции.
Самият Пригожин извърши функционалностите си и му беше казано да бъде по този начин общителен и да се отмести. Той може би си мисли, че е станал офицер на шахматната дъска, само че за Путин си остава пешка. Взеха, че го махнаха, тъй като в този момент няма потребност от него. Путин сподели на генералите, че ориста им виси на косъм. “Хайде, джентълмени, решавайте поставените задания! ” В същото време Путин схваща, че и той виси на косъм. Засега обаче управлява обстановката и модерира тези връзки. Засега той дърпа конците. Рано или късно, несъмнено, това ще завърши. Защото елитите схващат, че системата на Путин не се оправя като цяло. Преди обаче да завърши, системата ще направи още един опит за масирано нахлуване ", уверен е Орешкин.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР