Назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката е

...
Назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката е
Коментари Харесай

Назначаването на Кирил Петков за служебен министър е противоконституционно

Назначаването на Кирил Петков за длъжностен министър на стопанската система е противоконституционно, реши Конституционният съд.

Според съдиите указът на президента от 10 май тази година опонира на главния текст в частта, с която Петков е назначен за длъжностен министър на стопанската система. Решението е взето с 11 гласа " за ". Съдия Георги Ангелов е подписал решението с изключително мнение във връзка с допустимостта.



В претекстовете си Конституционният съд отбелязва, че Конституцията преди всичко слага условието министрите да са единствено български жители. Според Конституционните съдии, подписаната от Кирил Петков декларация при назначението му за длъжностен министър не следва да бъде проверявана.

" Декларирането на изискуемите от Конституцията условия е обвързване на лицата, които са претенденти за заемането на висши обществени длъжности и те биха носили юридическа отговорност за неверността им, за което заявяват, че са известени ", написа в претекстовете.

Анализирайки показаните доказателства Конституционният съд приема, че все още на назначението му за длъжностен министър Кирил Петков е имал освен българско, само че и канадско поданство.

" Поради което е била налице, без да е била заявена от него, непреодолима конституционна спънка да бъде назначен за министър в служебното държавно управление ", написа още в претекстовете на Конституционен съд.

Според конституционните съдии декларираната от Кирил Петков на 21 април воля да бъде освободен от канадско поданство не е била задоволителна, с цел да престане да бъде жител на Канада.

" От формалния документ, публикуван от способния орган на Канада е видно, че освобождението от поданство на Канада е настъпило едвам на 20 август 2021 година ", пишат в претекстовете.

В претекстовете си Конституционния съд подчертава и на обстоятелството, че в Заявлението за отвод от канадско поданство, което Кирил Петков е попълнил на 21 април е удостоверил категорично посочен текст.

“Разбирам значимостта на своя отвод от канадско поданство, както и това, че в случай че той бъде утвърден, ще изгубя всички права и привилегии на канадски жител и към този момент няма да имам статут в Канада “, написа в претекстовете.

Според конституционните съдии това постанова извода, че Кирил Петков е бил наясно, че декларираният от него отвод не поражда автоматизирано деяние, а би трябвало да бъде утвърден от канадските управляващи и за това е належащо време.

В своя позиция Кирил Петков декларира, че приема решението. Въпреки това нападна Конституционния съд, като го упреква, че с това решение е изгубен част от суверенитета на България, тъй като е зачел непознат правов ред.

" Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отвод от поданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм извършил своето обвързване към Конституцията на България ", написа Петков във Facebook.

Кирил Петков показва още, че поема цялостна отговорност за стореното от него. Президентът разяснява, че не е знаел за двойното поданство на Кирил Петков.

" По принцип не съм се срещнал с претекстовете, с цел да го разясня. И второ, решенията на Конституционния съд по принцип не се разясняват ", сподели Радев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР