Най-здравословните пробиотични храни в света – пробиотиците са живи микроорганизми,

...
Най-здравословните пробиотични храни в света – пробиотиците са живи микроорганизми,
Коментари Харесай

Най-здравословните пробиотични храни в света и за какво са полезни

Най-здравословните пробиотични храни в света – пробиотиците са живи микроорганизми, които имат изгоди за здравето, когато се употребяват. Пробиотиците, които нормално се назовават потребни бактерии, обезпечават всички типове мощни изгоди за тялото и мозъка ви. Те могат да:

  • подобрят храносмилателното здраве
  • понижат депресията
  • насърчат здравето на сърцето

Някои проучвания демонстрират, че приема на пробиотици ще ви даде по-добре изглеждаща кожа. Консумирането на пробиотици под формата на добавки е един известен метод да ги получите, само че можете да ги получите и от ферментирали храни.

Ето лист с 11 пробиотични храни, които са супер здравословни.

11. Някои типове сирена

Въпреки че множеството типове сирена са ферментирали, това не значи, че всички те съдържат пробиотици. Ето за какво е значимо да търсите думите „ живи култури “ или „ дейни култури “ на етикетите на храните.

Добрите бактерии претърпяват процеса на стареене в някои сирена, в това число гауда , моцарела , чедър и извара . Сиренето е доста хранително и доста добър източник на протеини. Също по този начин е богато на значими витамини и минерали, в това число калций, витамин В12, фосфор и селен.

Умерената консумация на млечни артикули като тези сирена може даже да понижи риска от сърдечни болести и остеопороза.

10. Натто (natto) – най-здравословните пробиотични храни в света

Натто е ферментирал соев артикул, като темпе и мисо. Съдържа бактериален вариант, наименуван Bacillus subtilis. Натто е главен артикул в японските кухни. Обикновено се смесва с ориз и се сервира с някаква закуска.

Има присъща миризма, хлъзгава текстура и мощен усет. Натто е богат на протеини и витамин К2, които са значими за здравето на костите и сърдечно-съдовата система.

Проучване при по-възрастни японски мъже откри, че постоянното изразходване на натто е обвързвано с по-висока минерална компактност на костите. Това се дължи на високото наличие на витамин К2. Други изследвания демонстрират, че натто може да помогне за попречване на остеопороза при дамите.

9. Традиционна мътеница

Терминът „ мътеница “ в действителност се отнася до редица ферментирали млечни питиета. Има два съществени типа мътеница: обичайната и култивирана.

Традиционната мътеница е просто течността, останала от приготвянето на масло. Само тази версия съдържа пробиотици и от време на време се назовава пробиотик на баба. Традиционната мътеница се употребява основно в Индия, Непал и Пакистан, както и до неотдавна в България ( в предишното консумирането на мътеница е било необятно публикувано, изключително в летните месеци. В наше време напитката е изместена от айряна заради индустриализирането и увеличението на каузи на градското население ).

Култивираната мътеница, постоянно срещана в американските супермаркети, като нормално няма никакви пробиотични изгоди. Мътеницата е с ниско наличие на мазнини и калории, само че съдържа няколко значими витамина и минерали, като витамин В12, рибофлавин, калций и фосфор.

8. Кисели краставички

Киселите краставички (известни още като корнишони) са краставици, които са били консервирани в разтвор на сол и вода. Те се оставят да ферментират за известно време, като се употребяват лични естествено присъстващи млечнокисели бактерии. Този развой ги прави кисели.

Маринованите краставички са превъзходен източник на здрави пробиотични бактерии, които могат да подобрят здравето на храносмилането. Те също по този начин са с ниско наличие на калории и добър източник на витамин К, главно хранително вещество за съсирването на кръвта.

Имайте поради, че киселите краставички също са с високо наличие на натрий. Важно е да се означи, че киселите краставички, направени с оцет , не съдържат живи пробиотици .

7. Комбуча – най-здравословните пробиотични храни в света

Комбуча е ферментирала напитка от черен или зелен чай . Този известен чай се ферментира от другарска колония от бактерии и дрожди. Консумира се в доста елементи на света, изключително в Азия. Можете да го закупите онлайн.

Интернет изобилства с изказвания за евентуалните резултати на комбуча върху здравето. Въпреки това липсват висококачествени доказателства за комбуча. Съществуващите изследвания са изследвания върху животни и епруветки и резултатите може да не се отнасят за хора.

Въпреки това, защото комбуча е ферментирала с бактерии и дрожди, тя евентуално има много изгоди за здравето, свързани с нейните пробиотични свойства.

6. Мисо

Мисо е японска фалшификация. Традиционно се прави посредством ферментация на соеви зърна със сол и тип гъбички, наречени коджи. Мисо може да се направи и посредством разбъркване на соеви зърна с други съставки, като ечемик, ориз и ръж. Тази паста най-често се употребява в мисо чорба, известна храна за закуска в Япония.

Мисото нормално е солено. Можете да го купите в доста разновидности, като бяло, жълто, алено и кафяво. Мисо е добър източник на протеини и фибри. Освен това е с високо наличие на разнообразни витамини, минерали и растителни съединения, в това число витамин К, манган и мед.

Мисо се свързва с някои изгоди за здравето. Едно изследване оповестява, че честата консумация на мисо чорба е обвързвана с по-нисък риск от рак на гърдата при японски дами на междинна възраст. Друго изследване откри, че дамите, които ядат доста мисо чорба, имат понижен риск от инсулт.

5. Кимчи

Кимчи е ферментирала, пикантна корейска гарнитура. Обикновено главната съставна част е зелето, само че може да се направи и от други зеленчуци. Кимчи се овкусява с микс от подправки, като люспи от червен пипер, чесън, джинджифил , лук и сол.

Съдържа млечнокиселите бактерии Lactobacillus kimchii, както и други млечнокисели бактерии, които могат да са от изгода за здравето на храносмилането. Кимчи, подготвен от зеле, е с високо наличие на някои витамини и минерали, в това число витамин К, рибофлавин (витамин В2) и желязо.

4. Темпе – най-здравословните пробиотични храни в света

Темпе е ферментирал соев артикул. Той образува твърда консистенция, чийто усет се разказва като орехов, земен или сходен на този на гъба. Темпе произлиза от Индонезия, само че е много известен артикул в целия свят като високопротеинов сурогат на месото.

Процесът на ферментация в действителност има някои изненадващи резултати върху хранителния му профил. Соевите зърна нормално са с високо наличие на фитинова киселина, растително съединяване, което нарушава усвояването на минерали като желязо и цинк.

Въпреки това, ферментацията понижава количеството фитинова киселина, което може да усили количеството минерали, които тялото ви е в положение да всмуква от темпе. Ферментацията също по този начин създава малко витамин В12 , хранително вещество, което не се съдържа в соята.

Витамин В12 се намира основно в скотски храни, като месо, риба, млечни артикули и яйца. Това прави темпе превъзходен избор за вегетарианци, както и за всеки, който желае да добави засищащ пробиотик към диетата си.

3. Кисело зеле

Киселото зеле е ферментирал артикул от млечнокисели бактерии. Това е една от най-старите обичайни храни и е известна в доста страни, изключително в Източна Европа. Киселото зеле постоянно се употребява върху салами или като гарнитура. Има кисел, солен усет и може да се съхранява в продължение на месеци в херметически затворен съд.

В допълнение към пробиотичните си качества, киселото зеле е богато на фибри, както и на витамини С и К. Освен това е с високо наличие на натрий и съдържа желязо и калий.

Киселото зеле също съдържа антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които са значими за здравето на очите. Не забравяйте да изберете непастьоризирано кисело зеле. Пастьоризацията убива живите и дейни бактерии.

2. Кефир – най-здравословните пробиотични храни в света

Кефирът е ферментирала пробиотична млечна напитка. Прави се посредством прибавяне на зърна кефир към кравето или козето мляко. Кефирните зърна не са зърнени храни, а по-скоро култури от млечнокисели бактерии и дрожди, които наподобяват малко на карфиол.

Смята се, че думата „ кефир “ идва от турската дума „ keyif “, което значи наслаждение, че се усещаме добре след хранене. Всъщност кефирът е обвързван с разнообразни изгоди за здравето. Може да усъвършенства здравето на костите, да помогне при някои храносмилателни проблеми и да защищити от инфекции.

Докато киселото мляко е може би най-известната пробиотична храна в западната диета, кефирът в действителност е по-добър източник на положителни бактерии. Кефирът съдържа няколко съществени варианта на потребни бактерии и дрожди, което го прави разнороден и мощен пробиотик.

Подобно на киселото мляко, кефирът нормално се понася добре от хора с нетърпимост към лактоза.

1. Кисело мляко

Киселото мляко е един от най-хубавите източници на пробиотици – другарските бактерии, които могат да подобрят здравето ви. Киселото мляко се прави от мляко, което е ферментирало от пробиотици, основно млечнокисели бактерии и бифидобактерии.

Яденето на кисело мляко е обвързвано с доста изгоди за здравето, в това число възстановяване на здравето на костите. Също по този начин е потребно за хора с високо кръвно налягане .

При деца киселото мляко може да помогне за понижаване на диарията, породена от антибиотици. Може даже да помогне за облекчение на признаците на синдрома на раздразненото черво.

Освен това киселото мляко може да е уместно за хора с нетърпимост към лактоза. Това е по този начин, тъй като бактериите трансформират част от лактозата в млечна киселина, която също придава на киселото мляко кисел усет. Имайте поради обаче, че не всяко кисело мляко съдържа живи пробиотици. В някои случаи живите бактерии са били убити по време на обработката.

Поради тази причина не забравяйте да изберете кисело мляко с дейни или живи култури. Освен това постоянно четете етикета на киселото мляко, преди да го купите. Дори в случай че е обозначен с ниско наличие на мазнини или без мазнини, той към момента може да бъде зареден с огромни количества добавена захар. Най-добре е да ядете домашно направено кисело мляко.

Знаете ли, че: България има дял от към 60% от японския пазар на кисело мляко, където 40 милиона души постоянно употребяват продукта. LB Bulgaricum е единствената българска държавна компания в млекопреработвателния бранш, която има истинската закваска за българско кисело мляко.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР